Hlavní obsah

Pohřeb skladatele Svobody bude v úterý 6. února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENEŠOV

Skladatel Karel Svoboda bude mít pohřeb v úterý 6. února ve dvě hodiny odpoledne v pražském krematoriu ve Strašnicích. Novinkám to potvrdil rodinný známý Janis Sidovský. Svoboda spáchal v neděli večer sebevraždu.

Článek

"Krematorium bude veřejně přístupné veřejnosti," řekl Sidovský.

Podle úterních policejních informací spáchal hudební skladatel Karel Svoboda skutečně sebevraždu. Dřívější předpoklad kriminalistů potvrdily výsledky provedené pitvy. Další podrobnosti policie s ohledem na přání rodiny nesděluje.

"Pitva prokázala, že výsledky našeho vyšetřování, tedy že se pan Svoboda zastřelil sám, jsou pravdivé," řekla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská.

Svoboda dobrovolně ukončil svůj život svojí legálně drženou zbraní v neděli odpoledne na zahradě svého domu v Jevanech. Bezvládné tělo našla jeho manželka Vendula po návratu z úspěšně složené studijní zkoušky. Přivolaný lékař záchranné služby konstatoval už pouze smrt.

O důvodech se stále spekuluje, skladatel trpěl vážnými depresemi, za poslední dobu zhubl o třicet kilo a navštěvoval lékaře.

Svoboda, jenž začínal v 60. letech s bigbeatem v kapele Mefisto, je autorem největších hitů Karla Gotta, jako byla písně Lady Carneval, Mistrál, Láska bláznivá nebo Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, titulní to melodii z filmu Tři oříšky pro Popelku. Marta Kubišová zpívala jeho Nechte zvony znít, pro Lucii Bílou napsal píseň Jsi můj pán, Jiří Korn proslavil jeho Yvetu a Hana Zagorová Gvendolínu.

Posledním dílem, které Svoboda uvedl je muzikál Golem. Stihl ho napsat zhruba za půl roku. Právě kvůli práci na Golemu se zřejmě jeho zdraví zhoršilo. U kritiky ale neměl Golem příliš velký úspěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Skladatel Karel Svoboda si vzal život

Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal v neděli ve věku 69 let sebevraždu. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, jenž...

Svobodovi kolegové: je to obrovská ztráta

Nedělní smrt skladatele Karla Svobody překvapila všechny jeho spolupracovníky. Svoboda se v neděli odpoledne podle verze policie zastřelil ve svém době...

Výběr článků

Načítám