Hlavní obsah

Menzlův film na cestě do světa

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Obsluhoval jsem anglického krále režiséra Jiřího Menzela je opět v čele žebříčku návštěvnosti kin, a to jak celkově, tak i za uplynulý víkend, kdy ho navštívilo 52 200 diváků.

Článek

Podle údajů Unie filmových distributorů ho od premiéry 19. prosince vidělo 326 974 diváků, přičemž až do 11. ledna byl uváděn v omezeném počtu tří kopií a teprve potom vstoupil do distribuce v plném nasazení. Nyní se promítá ve 44 kopiích.

"Tak vysoká návštěvnost je pro nás překvapením, z porovnání s návštěvností za celý loňský rok vyplývá, že by Anglickému králi stačily pouhé tři lednové týdny na páté až šesté místo," řekl Právu generální ředitel sítě Village Cinemas Tomáš Palička. Úspěch přičítá jednak silné a velmi viditelné propagaci filmu, ale samozřejmě i jménům režiséra a autora předlohy a hereckému obsazení.

"Faktem také je, že film Obsluhoval jsem anglického krále přivedl do kin i diváky, kteří jinak moc nechodí. Myslím, že je to publikum, které stárlo s Jiřím Menzelem a především s jeho hrabalovskými adaptacemi už od Ostře sledovaných vlaků," potvrdil Palička zprávy, že do kin chodí diváci napříč generacemi, což je jev značně neobvyklý, neboť většinou publikum tvoří teenageři a mladí lidé krátce po dvacítce.

Král už kromě toho slaví úspěchy také na mezinárodním poli. Je prvním českým filmem od roku 1990, který byl přijat do hlavní soutěže Berlinale. Festival v roce 1990 Menzel vyhrál s jinou hrabalovskou adaptací, filmem Skřivánci na niti. Sama účast v této prestižní soutěži vytváří skvělý předpoklad pro šíření snímku do světa.

Mezinárodní práva pro prodej filmu navíc již nyní získala světová obchodní společnost Bavaria Film International. "Jsme velmi potěšeni, že budeme spolupracovat s Jiřím Menzelem. Mnozí z našich německých režisérů ho považují za jednoho z nejvýraznějších režisérů a všude po světě je oceňována jeho originalita," říká k tomu Thorsten Schaumann, ředitel oddělení Sales & Acquisitions Bavarie.

Reklama

Výběr článků

Načítám