Hlavní obsah

TV tip: Dědo, jak to bylo s těma Židama?

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu ve 20:25 uvede ČT2 originální dokument Děti z Hartmanic, na němž je nejzajímavější to, že porušuje pravidla profesionální dokumentaristiky. Osudy Židů v jedné obci totiž mapují děti, které vůbec nic neví, a vznikají tak mrazivé i docela zábavné momenty.

Článek

Hartmanice, které leží v takzvaných Sudetech, je podle slov místních dětí strašná díra, kde se  všichni jen dívají na televizi. Proto jim přišel vhod projekt Zuzany Dražilové - ta dala dětem digitální kameru a nechala je pátrat po osudu Židů v jejich obci.

Díky tomu, že žáci místní základní školy byli opravdu "tabula rasa", dostává závažný dokument i příchuť komična. Děti se vydávají za babičkami a dědečky a leckdy vyvolají svými naprosto upřímnými dotazy (a je to pravda, že jste byla Němka?) rozpaky i agresi. Jeden děda jim vyhrožuje, že je nakope a vnučka se pak dojemně omlouvá: "Ale dyť jsem ti o tom říkala."

Z hlediska historika to asi není nic moc, žádné šokující objevy se nekonají. Přesto jsou Děti z Hartmanic zajímavým dokumentem a stojí za to věnovat jim půl hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám