Hlavní obsah

Český lev má šestnáct moderátorů, pozván je i Borat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S oživením předávacího ceremoniálu filmových Českých lvů přišel ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler. Moderátor Igor Chmela má v průběhu večera (3. března) na pódiu spolupracovat s patnácti dalšími "pomocnými" moderátory.

Článek

Naposledy Českého lva vtipně moderoval Jiří Macháček, který např. sdělil herci Herbertu Lomovi (Růžový panter, Poklad na stříbrném jezeře), že byl ve filmu vždycky "hajzl", a ten mu odvětil, že hajzla dělal, ale jenom za peníze. 

Tentokrát Macháčka vystřídá Igor Chmela, který pozve na pódium např.  Marka Ebena, Bolka Polívku, Miroslava Donutila, Petra Čtvrtníčka, Tomáše Hanáka, Pavla Lišku, Halinu Pawlowskou, Ester Kočičkovou a další. Nominační večer bude 10. února moderovat Jan Budař.

Teoreticky je možné, že přijede i současná světová ikona nesalónního humoru Borat, vlastním jménem Sacha Baron Cohen. "Oficiálně jsme pozvali Borata i Miloše Formana, který je teď v České republice. Je tam ještě asi dalších šest možných zahraničních hostů, ale nerad bych všechna jména ventiloval," řekl Novinkám Petr Vachler.   

Dokumenty zatím ne

O ocenění se uchází 20 českých celovečerních hraných filmů, které se loni objevily v kinech. Dokumentární filmy se ani letos v soutěži ještě neutkají. "Cena za nejlepší dokument se posouvá o jeden rok, na 15. ročník Českých lvů," uvedl Vachler. Donedávna bylo podle něj problémem malé množství dokumentů směřujících do kin. S digitální technikou přibývají, ale akademie se shodla, že nebylo možné rozklíčovat, které do soutěže patří a které ne. Klíčem bude naplnění kvóty alespoň deseti snímků, a v budoucnu podle Vachlera možná i stanovený minimální počet platících diváků, kteří je viděli.

Akademie v pondělí zveřejnila nominace na ocenění dosud nerealizovaných scénářů celovečerních filmů. První místo je spojeno s částkou 400 000 korun. Porotci posuzovali pět desítek prací. "Bylo to zajímavé čtení a obtížné hodnocení," řekl novinářům scenárista Jiří Hubač. Spektrum sahalo od akčních filmů přes historické a sci-fi příběhy až po pohádky, převažovaly náměty ze současnosti. "Nenarazili jsme na jediný začátečnický nebo grafomanský pokus," konstatoval Hubač.

Vachler v pondělí také uvedl, že akademii navrhne, aby se přestala udělovat anticena Plyšový lev. Prosadil ji prý kdysi v naději, "že to bude legrace, ale není". 

Reklama

Související témata:

Související články

Českého lva opanovalo Slámovo Štěstí

Českého lva za nejlepší film loňského roku získal v sobotu večer snímek Štěstí režiséra Bohdana Slámy a producenta Pavla Strnada. Filmoví akademici mu udělili...

Výběr článků

Načítám