Hlavní obsah

The Ecstasy Of Saint Theresa pokřtí album Watching Black

– PRAHA, 29. ledna 2007

Po dlouhém očekávání a odkadech před nedávnem skupina Ecstasy Of Saint Theresa vydala nové album s názvem Watching Black. Osmnáct měsíců po předloňském intermezzu s It a mnoha posunech je jejich nové album konečně v prodeji. Křest alba, původně plánovaný na listopad se uskuteční v pondělí 29.ledna v Paláci Akropolis.

Článek

Album Watching Black je výsledkem nekompromisního přístupu EOST při hledání nového zvuku a poměrně radikální reakcí na současný trend konzumování hudby. Skupina nabízí alternativu stále povrchnějším a marketingově chytře ošetřeným zvukovým prefabrikátům.

Tak třeba zmíněný singl Watching Black White Looking. Nesmlouvavě nasnímané živé bicí, jako když někdo unaveně buší na dveře a zvuk se zlověstně nese prázdnou chodbou. Můra u stropu chaoticky naráží do zmazaného krytu zářivky a někde ve stěně sotva slyšitelně vrčí elektrické relé. Zneklidňující smyčce a zpívající Kateřina tak trochu připomínající sjetou vílu. Jakákoli nálepka je zkreslující. Můžete ji kdykoli strhnout nebo libovolně vyměnit.

Dosud posledním albovým počinem zpěvačky Kateřiny Winterové a multiinstrumentalisty Jana P. Muchowa byla kritikou adorovaná deska Slowthinking z roku 2002, která skupině mimo jiné vynesla dva Anděly (Zpěvačka roku, Taneční album roku). Nahrávka vyšla rovněž v Anglii na respektované značce Labels, se kterou spolupracují například Moby, Depeche Mode nebo Royksopp.

Skupinu si tam oblíbila populární britská kytarovka Placebo a EOST dostala šanci pro ni zremixovat píseň English Summer Rain. Prosadit se na podobné úrovni se žádnému českému interpretovi dodnes nepodařilo. Na vánoce 2003 vzniklo jedinečné a koncepčně unikátní DVD Fastmoving, jakási vizuální verze předchozí úspěšné desky. A pak už následovalo loňské It EP.

Soustředěným hledáním osobitého výrazu, používáním nejmodernějších technologii a jejich zapojováním do tradičního tvůrčího procesu, snahou objevovat nové souvislosti nejen v hudbě, touhou překvapovat, tím vším si EOST vydobyla vedoucí pozici na domácí alternativní scéně. Nové album Watching Black toto postavení jednoznačně potvrzuje.

Křest alba, se uskuteční v pondělí 29.ledna v Paláci Akropolis. Před samotnými EOST vystoupí Američanka Beseppy. Ukázky její tvorby najdete na www.myspace.com/beseppy

Ukázky z posledního alba Watching Black si můžete poslechnout na www.eost.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám