Hlavní obsah

Norah Jonesová rozjímající, folkařící

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká zpěvačka Norah Jonesová, držitelka několika cen Grammy, vydala nové album Not Too Late. Možná vás neohromí tak jako Come Away with Me z roku 2002, ale to neznamená, že je něco špatně. Norah je pořád hodně dobrá.

Článek

Jonesová připravila rozjímavé album plné akustického broukání kytary, trumpet, kláves, ale i smyčců. V minulosti byla zařazena do škatulky pop-jazzu, to však čím dál tím víc není pravda. Pohybuje se docela daleko od lidí typu Dianny Krallové. Vlastně by se dalo říct, že jde o folkovou písničkářku, typicky americkou, a je úplně jedno, že na desce spolupracovala spousta jazzových muzikantů.

Některé skladby by mohly inspirovat spíše ke spolupráci s Brucem Springsteenem než s Rayem Charlesem (s ním Jonesová skutečně nahrávala, písničku najdete na albu duetů Genius Loves Company).  

Téměř všechny skladby na Not Too Late jsou výborné, hlavní kouzlo desky však není v tom, že by obsahovala ohromující melodie. U Jonesové byl vždy nejdůležitější jemný zpěv a to platí i nadále. Je přinejmenším stejně procítěný, možná i lepší, než na předchozích albech. Způsob, jakým si zpěvačka pohrává s každým slovem, je neuvěřitelně příjemný, skoro by se dalo říct, že se s nimi "mazlí".           

Norah Jones, Not Too Late, EMI 2006

Reklama

Výběr článků

Načítám