Hlavní obsah

FFFILM: Továrna na sny

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Karlových Varech skoro zuří filmový festival (viz třeba kv.reflektor.cz), ale já zůstávám svůj a ignoruji ho, sedíc v Chotěboři. A o čem si budeme povídat dnes? O Sindibádovi a dalších animovných hrdinech, kteří se nám vyhýbají.

Článek

Díky zázrakům moderních digitálních technologií píšu FFFILM na laptopu v Chotěboři ve skladišti počítačové techniky:

Chtěl jsem se původně zabývat legračními kostýmy hostů zdejšího festivalu, ale hlavní program začíná až ve středu a dosud se pouze non-stop promítají sci-fi filmy, na které kouká hrstka neunavitelných:

A venku hrozně lije:

Takže legračních sci-fi kostýmy a fanatické fanoušky musíte hledat někde úplně jinde a dnes si budeme povídat o něčem jiném...

Továrna na animované sny

V roce 1994 vzniklo studio DreamWorks SKG, jehož zakladateli byli Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg a David Geffen (proto S-K-G), multimediální magnáti, kteří nebyli spokojeni s tehdejším stavem filmového průmyslu a chtěli si své filmy produkovat sami.

DreamWorks začali natáčet i animované filmy, což inicioval především Katzenberg, který před odchodem do DreamWorks působil u Disneyho, kde produkoval největší hity té doby jako KRÁSKA A ZVÍŘE, ALADDIN nebo LVÍ KRÁL (mimochodem, jestlipak už jste na něm byli v IMAXu?), ale nerozešli se v dobrém a dodnes se kvůli tomu Disney a DreamWorks nemají rádi a dělají si naschvály.

Z animovaných filmů jsme od DreamWorks v našich kinech viděli MRAVENCE Z, SLEPIČÍ ÚLET, PRINCE EGYPTSKÉHO a SHREKa. Z jejich "klasicky animovaných" jsme ovšem viděli jen PRINCE EGYPTSKÉHO!

Přišli jsme například o ROAD TO EL DORADO (je k sehnání na videu), což byl odlehčený zábavný filmeček o dvou podvodníčcích (namluvili je Kevin Kline a Kenneth Branagh), kteří soupeří s Cortézem o tom, kdo první objeví bájné zlaté město. Byl to "road movie" ve stylu "buddy komedií" minulých desetiletí. V kinech moc nevydělal a u nás nebyl uveden.

Přišli jsme také o film SPIRIT: STALLION OF CIMARRON, vyprávějící o osudu jednoho koně v době dobývání Divokého západu. Ve filmu se skoro nemluví, jen Matt Damon občas hraje jeho "vnitřní hlas" (t.j. kůň přitom nehýbe tlamou) a zpívá do toho Bryan Adams. Je to také příjemný "pohodový" a mírně dojemný film, a také u nás nebyl uveden (záhy by měl vyjít na videu).

A proč o tom píšu zrovna dneska? V pondělí jsem totiž viděl nejnovější animovaný film od DreamWorks SINDIBÁD, LEGENDA SEDMI MOŘÍ (mimochodem první film, animovaný kompletně v Linuxu). Je to příjemný film, který se nesnaží si za každou cenu dělat legraci z historických událostí a docela mi připomněl klasické dobrodružné trikové filmy o Sindibádovi z minulých desetiletích (SINDIBÁDOVA ZLATÁ CESTA, SINDIBÁD A TYGŘÍ OČI atd... Dávali je tenkrát i u nás.) Ani uvedení SINDIBÁDA v našich kinech není zatím jisté.

Opravdu mám dojem, že DreamWorks natáčejí takové animované filmy, které se líbí především těm, kdo je natáčejí a dospělejším filmovým fanouškům. Máte pravdu, z komerčního hlediska je to poněkud sebevražedné.

Problém je v tom, že není jasné, zda by se uvedení těchto filmů v našich kinech vůbec zaplatilo (nemluvě o nějakém zisku). Uvádění Disneyovek (Falcon) totiž u nás funguje na zcela rozdílném principu, než uvádění filmů DreamWorks (Bontonfilm). Pokud se má film dabovat do češtiny, znamená to automaticky nárůst nákladů o půl miliónu Kč i více. Bohužel, podle chytrých analýz to pořád vypadá, že aby se na animované filmy chodilo, musí být dabované. (Dokonce ani takový SHREK žádné přehnané peníze nevydělal.)

Takže co jsem tím vlastně chtěl říct, hm...?

Choďte na animované filmy!

Premiéry týdne

Tento čtvrtek má českou premiéru opravdu hodně nepodařená komedie PLNOU PAROU VZAD! vyprávějící o tom, jak se dva kamarádi (Cuba Gooding Jr. plus jeden tlustý komik, kterého neznáte) vydávají na výletní plavbu, kde chtějí sbalit nějaká děvčata, ale nešťastnou shodou náhod se ocitnou na výletní plavbě pro homosexuály. Veškerý humor je založen na tom, že se zde homosexuálové (včetně Rogera Moora) chovají tak, jako ve vtipech ze "Zlaté mříže".

Kromě toho má premiéru také nezávislý drsný film ZKURVENÁ EXISTENCE, který jsem neviděl, ale prý je tak drsně nezávislý, že se na něj nedá koukat.

Ve zkratce...

Ve věku 96 let zemřela jedna z posledních žijících "velkých hereček" - Katharine Hepburnová. V posledním filmu (televizním) hrála v roce 1994.

Zajímavá zpráva, která se zdá být logickým vyústěním nedávné aféry "rapující Spejbl": Tvůrci SOUTH PARKu Matt Stone a Trey Parker budou natáčet celovečerní nepřístupný loutkový film (s marionetami), parodující akční sci-fi filmy. Bude se jmenovat TEAM AMERICA a tvůrci jsou pyšní, že v něm všichni herci budou naprosto dřevění.

Arnold Schwarzenegger konečně zcela otevřeně prohlásil, že "bude kandidovat na guvernéra Kalifornie a zcela se vzdá filmové kariéry, pokud ho o to jeho strana (Republikáni) požádá".

Na této adrese najdete domovskou stránku filmového projektu "MATRIX XP". Je to práce malé skupinky německých amatérských filmařů a pochopitelně jde o parodii na MATRIX. Nedá se říct, že bych se při tomto krátkém filmečku (který si můžete celý stáhnout) zrovna potrhal smíchy, ale spíše mě zaujalo, jak snadno si dnes může partička fanoušků doslova na koleně natočit a sestříhat film s docela ucházejícími počítačovými triky.

Viacom (vlastník Paramountu) oficiálně prohlásil, že v současné době nehodlá natáčet žádné další STAR TREK filmy.

V 50. letech vzbudily v USA rozruch krátké filmy, které obsahovaly dokumentární záběry fatálních následků dopravních nehod, případně tyto nehody velmi naturalisticky rekonstruovaly. Filmy vznikaly proto, aby byly promítány na školách a upozorňovaly studenty na rizika nezodpovědného chování za volantem. A nedávno vznikl dokument, který se zabývá tím, jak před 50 lety tyto filmy vznikaly! Stránky filmu jsou tady. Najdete na nich i upoutávku a mnoho zajímavých historických informací.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM a sexuální maniak

Protože filmu MATRIX - RELOADED jsem se věnoval minulý týden, mohu se dnes věnovat druhému filmu, který má tento čtvrtek premiéru. Jeho původní ne zcela...

FFFILM jako poleno

Tento týden se budeme věnovat nové verzi PINOCCHIA, kterou natočil šílený oscarový Ital Roberto Benigni (jako nejdražší italský film všech dob) a která...

FFFILM o filmech!

Tento týden nás čekají skutečné filmové hody, protože má premiéru pět snímků, mezi kterými si jistě něco najde každý filmový fanoušek, pokud nejde zrovna...

Výběr článků

Načítám