Hlavní obsah

Cesta Simona Webba mezi popovou elitu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dobách, kdy byl Simon Webbe členem britského boybandu Blue, prodal ve světě patnáct miliónů desek. Za album Sanctuary z roku 2005 obdržel ve Velké Británii dvojitou platinu a s deskou zvítězil i v kategorii Nejlepší debut při předávání hudebních cen MTV Asia Awards.

Článek

Připomeňme, že na Sanctuary se objevily dva singly, které se dostaly do první pětky národního žebříčku: Lay Your Hands a No Worries. Není proto divu, že v načaté práci Webbe pokračuje na novince Grace, která na ostrovech vyšla loni a k nám se dostává právě teď.

Grace je sbírka tuctu perfektně vycizelovaných, zvukově dotažených a aranžérsky smysluplných písniček ve stylu, který lze s trochou nadsázky pojmenovat jako "městský folk". Webbe je velmi komorní zpěvák. Byť jsou ve zvuku jeho skladeb popové stopy a pochopitelné rysy černé hudby, servíruje vše tak jemně, že jen poslech desky navodí intimní atmosféru bez velké představivosti. Webbe zpívá o svém dospívání v dělnické čtvrti Moss Side v Manchesteru, referuje o láskách a pocitech z nich.

Vrcholným momentem kolekce je titulní píseň Grace, poloakustická gospelová skladba o zpěvákově matce a o tom, jak ho vychovávala.

O písničce Go To Sleep Webbe říká: "Je o dívce, kterou po tragické smrti matky vychovával otec. Jejím smyslem je vyrovnání se situací, kdy se o dítě stará pouze jeden z rodičů. Je jedno, zda matka, anebo otec." Grace je album mocných melodických písní, které zpěváka vtahují mezi popovou elitu.

Simon Webbe: Grace

EMI, 45.31

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám