Hlavní obsah

Co všechno stojí drahé kamení

Právo, Věra Míšková

Oscarovou nominaci za nejlepší herecký výkon v hlavní roli vynesla Leonardu DiCapriovi postava žoldáka a pašeráka diamantů Dannyho Archera ve filmu Krvavý diamant. Do oscarového klání provází tento snímek ještě dalších pět nominací.

Článek

Režisér Edward Zwick film natočil s přesvědčením, že závažné téma lze skloubit s atraktivitou dobrodružného žánru, a toto přesvědčení se mu hotovým filmem podařilo doložit. Scénář Charlese Laewitta nabízel závažná témata hned dvě: trh s takzvanými konfliktními diamanty a výcvik malých dětí na zabijáky. Obojí je až zrůdně propojeno.

Děj nás zavádí do státu Sierra Leone devadesátých let, kde zuří občanská válka, lidé jako otroci dřou v diamantových dolech a děti jsou cvičeny ve speciálních táborech, aby se z nich staly živé zbraně. Vše je přehledně jasné - oběti občanské války dobývají diamanty, najatí žoldáci a obchodníci se zbraněmi je vyvážejí ze země, jiní je pak očistí od krve, zpeněží a za získané peníze nakoupí a odlifrují do Afriky zbraně pro další eskalaci válčení.

Při sledování tohoto napínavého dobrodužného filmu ani na okamžik nepochybujeme o bolestně pravdivé podstatě zobrazovaného včetně výcvikového tábora, kde se malé zfanatizované děti učí místo hraček používat skutečné zbraně proti živým terčům. V tomto prostředí se spojí osudy dvou mužů - chudého afrického rybáře Solomona Vandyho a žoldáka Dannyho Archera, najímaného k pašování zbraní a diamantů. Solomonovi, jemuž povstalci odvlekli rodinu a jeho přinutili k práci v dolech, se totiž podařilo jeden mimořádně velký diamant ukrýt v zemi a Danny se o tom dozví.

Přesvědčí Solomona, že jen s jeho pomocí může diamant zpeněžit a vykoupit svou rodinu zpět, a nabídne mu obchod: společnou cestu, na jejímž konci má Danny získat pohádkové bohatství, Solomon doufá najít syna. Ta cesta je však kromě dobrodružství také cestou po všech hrůzách života v této zemi na konci devadesátých let. Zwickovi se skutečně podařilo propojit zábavnou podívanou s burcujícím svědectvím nejen o viděných hrůzách, ale i jejich pozadí.

K těm dvěma se totiž přidá americká novinářka Maddy, jejíž přesvědčení, že pokud se pravda o krvavých diamantech zveřejní, dalšímu obchodu s nimi to zabrání, může působit naivně, ale zároveň objasní mnohé podstatné - a Jennifer Connellyová v roli Maddy je dostatečně krásná, aby filmu neublížila. Leonardo DiCaprio už jednoznačně dozrál ve výborného herce, jehož ocenění ukazují na mnohostranný herecký talent, který se prakticky s každým filmem rozšiřuje, a také Djimon Hounsou v roli Solomona vedle něj působí velmi přesvědčivě.

Krvavý diamant, USA 2006, režie: Edward Zwick, scénář: Charles Leavitt, kamera: Eduardo Serra, hrají: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connellyová, Djimon Hounsou a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám