Hlavní obsah

Zvolte nejlepší hudební filmy historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze seznamu více než padesáti nedokumentárních anglicky mluvených hudebních filmů můžete zvolit ten nejlepší. Příští týden se bude volit nejlepší český. Děkujeme i za vaše nominace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pro film o Jamesi Brownovi ještě hlasovat nelze, ale už brzy se ho dočkáme.

Článek

HLASOVÁNÍ UKONČENO !

TOP 25

- sestavili Stanislav Dvořák (Novinky) a Petr Cífka (PC)

- pozn:.snažili jsme se používat české názvy filmů, ale někdy to opravdu nebylo lehké

All that jazz

Novinky: Nápaditý a silný hudební film o umělci, kteří se řítí životem jako šílenec a zanechává za sebou velké dílo i citovou poušť. Nejlépe ho vystihuje  scéna, kdy mu žena vynadá, on se zamyslí nad její větou a řekne: To je dobré, to bych mohl někdy použít!

PC: Oscarový režisér Kabaretu Bob Fosse překonal o sedm let později sám sebe zpovědí muzikálového choreografa na smrtelné posteli. Neskutečně vášnivé.

Amadeus

Novinky: Tom Hulce v roli Mozarta nemá chybu, líbí se mi, jak je zdivočelý až obscénní, prostě pošuk. A samozřejmě ta hudba - to nelze komentovat, prostě Wolfgang Amadeus. Dávám devět z deseti. Ale nejlepší Formanův film to není, protože natočil Vlasy.

PC: Jeden ze životopisných filmů, který se nebojí podobat hlavnímu hrdinovi a nenaplňovat upjaté konvence hollywoodských biografií. Strhující.

Američan v Paříži

PC: Muzikál nejklasičtějšího střihu. Uměřený i při těch nejrozjívenějších pasážích, prokládáný rozsahem velkolepými tanečními čísly. Spíš pro starší ročníky, které nepotřebují chytit za srdce ve stylu Zpívání v dešti.

Blues Brothers

Novinky: Bláznivý film, nicméně muzika nádherná, vtipy celkem vtipné.

PC: Bluesová pohodička a krásně vyhmátnutý soulad stylovosti, koediálních výlevů a příjemného bluesového doprovodu. Nemám námitek.

Čaroděj ze země Oz

Novinky: Řekněme si to na rovinu, kdyby se anketa konala v Americe, vyhraje buď Zpívání v deští, nebo Čaroděj. Prý je to Nejlepší rodinný film všech dob. Jako Evropan z roku 2006 to ale nechápu. Je to poetické, postavy strašáka a plecháče jsou roztomilé, ale nejlepší film všech dob? Ani náhodou. Je to typicky americky sentimentální pohádka a troufám si říct, že Češi jsou v oboru moudrých moderních pohádek lepší.

PC: Klasika, z níž zjevně čerpal i Pán prstenů (samozřejmě teď nemluvím o hudbě). Nesmrtelné melodie, občas nějaký ten vtípek, nadměrně vyvinutá Judy Garland a kouzelně sladké poselství mě dokázaly očarovat i ve stadiu dospělosti, takže nadšení za mořem chápu.

Doors

Novinky: Dobrý filmeček, i když se přiznám, že mě více zajímal na střední škole, kdy jsem Jima sjížděl desetkrát denně ve walkmanu od Vietnamců.  Do TOP 25 ale určitě patří.

PC: Oliver Stone zvládl halucinogenní původ muziky od Doors převést v hypnotický snímek, který dost dobře imituje pocity (alespoň tak jak je já vnímám) z hudebního řádění party okolo Jima Morrisona.

Hedwig and the Angry Inch

Novinky: Tak tohle je úlet. Východoněmecký transsexuální rocker se snaží dobýt Ameriku hraním po obchodních domech a hospodách a trpí - hlavní hity mu totiž ukradl jeho bývalý milenec. Skvělý námět, dobrý herec v hlavní roli, neustálé balancování na hraně úchylného humoru a pohodový rock´n´roll.

My Fair Lady

Novinky: Zábavný lingvistický muzikál s Audrey Hepburnovou rozesměje i dojme. Velká klasika.

Moulin Rouge

PC: Dokonalý plod postmoderny, který neodolatelným způsobem instrumentoval prověřené popové hity. Skvělé herecké obsazení, dechberoucí režie a tak skvěle vycizelovaná hra na kýč, až se žebříčky nejlepších romantických filmů otřásají i v těch nejvrchnějších patrech.

Producenti (1968)

Novinky: Muzikál Mela Brookse se stal na Broadwayi hitem. Existuje dokonce ve dvou filmových verzích (jedna z roku 1968 a druhá, s Umou Thurman a Willem Ferrelem, z roku 2005). Vyžívá se v ulítlém a politicky nekorektním humoru. Zcela nepokrytě si dělá legraci z fašistů, blondýn nebo homosexuálů a vrší jeden bláznivý gag na druhý (tančící Hitler, hajlující holubi atd.). Hodně dobré, i když ta hudba je tam spíše jako vycpávka.

PC: Nový remake je strašně ospalý, původní verze skrývá určitě víc života a nebál bych se říct, že paradoxně i svižnější režijní přístup.

Pomáda

Novinky: Pomáda je klasika, i když je to svým způsobem ptákovina. Něco jako Mrazík nebo Princezna se zlatou hvězdou. Roztomilý filmeček, o Vánocích nevadí.

PC: Muzikály jsou jako zpívánky, v nichž se mladí hezcí lidé vykřičí ze svých srdečních pocitů. Johnu Travoltovi a Olivii Newton-John ten mladický milostný zápal žeru i s příslovečným navijákem, jakkoliv v Pomádě válcuje hudba choreografii.

Ray

Novinky: Absolutně skvělá černá muzika a představitel Raye Charlese Jamie Foxx se ve své roli překonává! Pokud neznáte, hned utíkejte do videopůjčovny.

PC: Hudební čísla jsou impozantní, i na Jamieho Foxxe v Charlesově kůži jsem si zvykl. Ale na můj vkus až příliš standardně koncipovaný životopis s přetaženou stopáží (dokazuje to i obrovská podobnost s Walk the Line o Johnny Cashovi).

Rocky Horror Picture Show

PC: Šílená rocková onanie, která se nestyděla být stejně odvázaná jako "nová doba". Oprávněný kult, kterému ani za třicet let neubylo na energii... a zábavné úchylnosti.

Novinky: No zase tak zábavné to po třiceti letech není.

Sláva

Novinky: Pohled do zákulisí americké umělecké školy. Líbí se mi taneční scény, při kterých se vedou ironické hovory, líbí se mi Irene Cara a i když je tam malinko sklon k hollywoodské sentimentalitě, pořád dobré.

Škola ro(c)ku

Novinky: Veliká legrace a "hluboce lidské" poselství. S Jackem Blackem je to neodolatelné...

PC: Estráda Jacka Blacka není pro každého. Tuctový scénář ale po mém soudu vynesl svým řáděním do neodolatelných výšin. Z mravoučné báchorky se stala one-man show rockového fanouška urvaného ze řetězu, která je cenná i díky režii, jež se o Blacka stará s takřka mateřskou péčí.

Tanec v temnotách

PC: Muzikálové hemžení může vyniknout i na digitální kameru. I když přiznejme si, že Tanec v temnotách není výjimečný díky vypreparované choreografii, ani kvůli hudbě Björk. Za všechno může nekonvenční citový manipulátor a provokatér Lars von Trier.

Tina: What´s Love Got To Do With

Novinky: Pěkně natočený životopisný snímek s obrovskou dávkou fantastické muziky (dokonce i na poměry hudebních životopisných filmů). Má to příběh a představitelka Tiny docela slušně hraje.

Tommy

Novinky: Super film, líbí se mi tam Clapton, Tina Turner i další protagonisté, i když už malinko zestárnul.

Pink Floyd: The Wall

Novinky: K tomu snad ani nejde nic dodat. Je to prostě The Wall. Rocková špička a zajímavé výtvarné pojetí. Devět z deseti.

PC: Dokonalá výtvarná stránka, geniální muzika, nadčasové poselství. Film a hudba v dokonalém souladu.

Vlasy

Novinky: Vlasy jsou pro mě absolutní špičkou hudebních filmů. Viděl jsem to asi šestkrát, přesto mě nenudí. Každá písnička je 100% hit. Líbí se mi, jak tancují, jak zpívají, jak mluví, jak chodí... v tom filmu jsem nenalezl ani jednu chybu. Let the Sunshine in!

PC: Většina lidí mě bude nenávidět, ale i Hus musel za pravdu trpět. I když s tou mojí bude málokdo souhlasit - Vlasy mě nechávají chladným, jelikož mě tenhle manifest hippiesácké síly neoslovuje ničím jiným než hudbou. Statická kamera, tedy režie ve stylu "postavím to sem, tak do toho chvíli zpívej a poskakuj", mě s časovým odstupem regulérně irituje. Nepochybně největšímu českému režisérovi se tímto kajícně omlouvám.

West Side Story

Novinky: Velká klasika, žraloci a tryskáči, atd. Skvělé melodie, to se nedá popřít, nicméně úplně mě to za srdce nebere, asi nejsem ten pravý americký romantik...

PC: Moji romantickou duši West Side Story vždycky pohladí. Z omladiny prýští tolik elánu a mladické rebelie, že se v něm neodolatelně rozplývá i obehranost zápletky.

Yellow Submarine

Novinky: Velice milá animovaná psychedelická bláznivina, která vůbec nezestárla. Písničky jsou tam vynikající - podotýkám, že nejsem beatlemaniak a generačně mě tento film zcela míjí.

Zpívání v dešti

Novinky: Zábavná filmová úvaha na téma, zda je možné si uchovat v showbusinessu důstojnost. Uznávám to jako klasiku, nicméně některé dlouhé stepovací pasáže mi lezou na nervy - už se nepíše rok 1952 a hudba je někde jinde - co řikáte, kolego Cífko?

PC: Klasický Hollywood v krystalicky čisté (=dokonalé) podobě. Publikum si přálo kinematografickou show, která je "All singin', all dancin'" a génius Gene Kelly mu jí naservíroval s neuvěřitelnou porcí vtipů (univerzálně funknčních v čase i prostoru) a ideálním tanečním zápalem i elegancí. Bezchybné.

Další, které jsme chtěli do TOP dát, ale fakt se nevešly!

Sněhurka a sedm trpaslíků

Perný den

Za zvuků hudby

Šumař na střeše

South Park

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám