Hlavní obsah

Nový film o lovci nacistů uvede Berlinale

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový festival Berlinale uvede v únoru premiérově nový dokumentární film o "lovci nacistů" Simonu Wiesenthalovi. Snímek I Have Never Forgotten You - The Life and Legacy of Simon Wiesenthal natáčel americký režisér Richard Trank.

Článek

Točilo se v devíti zemích a režisér prý shromáždil spoustu dosud nezveřejněného materiálu. Hovořil například s Wiesenthalovými příbuznými a přáteli, kteří stáli před kamerou úplně poprvé.

Na světovou premiéru v rámci mezinárodního festivalu Berlinale (8. až 18. února) by měl dorazit i herec Ben Kingsley a zástupci židovských obcí.

V Praze vystudovaný architekt Simon Wiesenthal, který zemřel v září 2005, měl přezdívku "lovec nacistů". Svůj život zasvětil pátrání po válečných zločincích, kteří se schovávali v nejrůznějších zemích.

Podařilo se mu jich najít přes 1000 a k nejslavnějším "úlovkům" patří dopadení Adolfa Eichmanna, který uprchl do Argentiny - i když některé zdroje tvrdí, že to nebyla tak úplně jeho zásluha. V roce 1961 byl  významný nacista Eichmann postaven před izraelský soud a nakonec popraven.

Reklama

Výběr článků

Načítám