Hlavní obsah

Rendez-vous s francouzským filmem

Právo, Věra Míšková
PAŘÍŽ

Na tři stovky hraných filmů vznikají každoročně v kolébce světové kinematografie Francii. Konkrétně rok 2006 přinesl pětapadesáti miliónům diváků, kteří přišli do francouzských kin, celkem 298 filmů. Nejnovější z nich se představily zahraničním distributorům a novinářům v polovině ledna v Paříži na 9. rendez-vous s francouzským filmem.

Článek

Pořádá ho Unifrance, organizace, která sdružuje na 500 členů - tvůrců, producentů, filmových obchodníků a agentů. Smyslem její existence je již od roku 1949 jediné: propagovat francouzské filmy, pečovat o jejich prodej a zahraniční publicitu.

Na lednové Rendez-vous zve pravidelně do Paříže přes čtyři stovky filmových profesionálů a novinářů převážně z Evropy, aby zhlédli francouzské novinky a mluvili s umělci i obchodníky: distributoři jednají o koupi francouzských filmů, pro více než stovku novinářů jsou připraveny rozhovory s tvůrci a herci těch filmů, které jsou pro konkrétní země už zakoupeny.

Podobná setkání organizuje Unifrance také například v Číně či v New Yorku, vedle toho každoročně pořádá nebo se podílí na pořádání třiceti festivalů francouzských filmů ve světě (včetně Festivalu francouzských filmů u nás) a na čtyřiceti mezinárodních filmových festivalech.ˇ

Uvidíme zatím čtyři francouzské filmy

V Česku se připravují do kin z Francie zatím čtyři filmy. Už v březnu se diváci mohou těšit na novinku Luca Bessona Arthur a Minimojové, kombinaci hraného a animovaného filmu, jehož hrdinou je desetiletý Arthur, který žije jen s babičkou. Problém s hrozícím zabavením domku se rozhodne vyřešit právě s pomocí skřítků z Říše Minimojů. Titulní roli hraje Freddie Highmore, známý z filmu Karlík a továrna na čokoládu, jeho babičku Mia Farrowová.

Další očekávané novinky jsou kriminální thriller Kamenný koncil s Monicou Bellucciovou, komedie Náhradnice, kterou natočil klasik francouzské veselohry Francis Veber s Danielem Auteuillem a snímek Lady Chatterleyová režiséra Pascala Ferrana.

Žabec se představil na Berlinale

Doufejme ale, že tím podíl francouzských filmů v české distribuci neskončí. Například Berlinale zahájí velmi očekávaný film Žabec režiséra Oliviera Dahana o Edith Piaf s Marion Cotillardovou v titulní roli, Sylvií Testudovou, která hraje Edithinu sestru Momonku či Gérardem Depardieuem v roli impresária Lepléea.

Za uvedení do českých kin by stálo i kriminální drama Neříkej to nikomu režiséra a herce Guillauma Caneta, dále citlivý i vtipný snímek o mezilidských vztazích Můj nejlepší přítel Patrice Leconta s Danielem Auteilem a Dannym Boonem či novinka Régise Wargniera Odejdi rychle, vrať se pomalu, která měla na 9. rendez-vous světovou premiéru. Představily se i tři historické filmy s třemi osobnostmi - Napoleonem, Moliérem a La Fontainem, ty ale vesměs potvrdily, že tomuto kdysi ve Francii tak úspěšnému žánru se v posledních letech příliš nedaří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám