Hlavní obsah

Loňské knižní hity: Kundera, Havlovy paměti, ale i Da Vinciho kód

Právo, František Cinger

K nejprodávanějším knihám loňského roku patřily román Dana Browna Da Vinciho kód, vzpomínková kniha Václava Havla Prosím stručně a romány Milana Kundery, Paula Coelha či Petry Hůlové. Zájem o tyto knihy zaznamenali nejen nakladatelé a knihkupci, ale i internetový obchod Kosmas a potvrdila to anketa mezi knihkupci a nakladateli.

Článek

Největší objem knih se tradičně prodá v posledním čtvrtletí, je to až 40 procent knižní nabídky. Jak potvrdil největší knihkupecký dům, pražský Neoluxor, samotný prosinec činí 20 procent jeho celkového obratu.

"Knihy Prosím stručně naše firma prodala přes 25 tisíc. Měli jsme ji ve

výhradní distribuci, takže je to údaj za celý trh. V internetovém knihkupectví Kosmas.cz si ji zakoupilo přes 500 zákazníků," sdělil Právu Josef Žák. K loňským bestsellerům podle něj patří Da Vinciho kód, o nějž zájem trvá. Loni byl navíc posílen promítáním nového filmu.

Ke špičce patří i Petra Hůlová

K nejprodávanějím titulům dosahujícím desetitisícové hodnoty patří tradičně knihy Michala Viewegha či Petra Šabacha. "Umístění knihy Umělohmotný třípokoj, která vyšla teprve na konci října, potvrzuje pozici Petry Hůlové, coby jedné z nejčtenějších současných českých autorek," dodal Žák s tím, že jí prodali více než 5 tisíc.

Vladimír Stoilov, majitel nakladatelství Torst, Právu sdělil, že největší zájem loni zaznamenal se starším titulem Petry Hůlové Paměť mojí babičce, kterého se prodalo více než 20 tisíc kusů!

Čtení "papírových" titulů zůstává tradicí

"Neměli bychom propadat skepsi, že se nečte, každý rok nám roste tržba a loni vzrostl i internetový obchod o sto procent," prozradil Právu ředitel prodejen Neoluxor Břetislav Janoušek. "Samozřejmě se hodně projevuje vizuální komunikace, ale zůstává tradice sednout si večer s knížkou a věnovat se příběhu. Jak závažnému, záleží na náladě i nabídce," dodal.

Neoluxor, který prodává velké množství učebnic, zažívá dvojí vrchol, prosincový a záříjový.

"V září prodáme polovinu prosincového obratu. Loni jsme prodali knihy celkem za víc než 700 miliónů korun. Trvale nám také roste zájem o dětskou literaturu a čtení pro dospívající. V tom záleží na střední generaci v rodinách a na babičkách, které stále vnímají knížku jako vhodný dárek," řekl také.

Zajímavý je také údaj o diferencovaném zájmu čtenářů. Z celkové nabídky více než 62 tisíců titulů se loni prodalo u 13 348 z nich pouze po jednom výtisku.

"Považujeme za samozřejmé, že nabízíme celou řadu detektivek Agathy Christie, přitom víme, že se nejvíce prodávají čtyři z nich. Měli jsme pocit, že třeba prodejna Nový Smíchov se bude více věnovat některým žánrům, stejně jako Černá Matka boží v Celetné ulici. Zájem čtenářů je však ve všech prodejnách zhruba stejný," řekl Janoušek.

"Jestliže se na trhu objeví novinka, tak ji lidé chtějí znát. Vrcholy nejžádanějších knih podle jeho názoru tak odpovídají celkovému zájmu čtenářů o novinky a lásce k určitým autorům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám