Hlavní obsah

Fotograf Jan Saudek už má v Praze svou galerii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Známý český fotograf Jan Saudek má v centru Prahy stálou galerii svých fotografií. Otevřel mu ji podnikatel Zdeněk Kočík, který Saudkovi společně se společností Saudek.com uspořádal nedávno skončenou retrospektivní výstavu na Staroměstském náměstí. Oba dva v sobotu při otevření galerie pokřtili novou knihu fotografií Pouta lásky. Saudkovi ji připravila jeho dlouholetá bývalá partnerka a fotografka Sára Saudková.

Článek

"Je to stejné jako mít vlastní krám. Můžete prodávat a snad i něco vydělat. Ale můžete také přijít na buben. Jsou to takzvané smíšené pocity," řekl Saudek na dotaz, co pro něj znamená mít vlastní galerii. Galerie Jana Saudka sídlí v Celetné ulici na Starém Městě, vstupné stojí 150 korun. Návštěvníci v galerii najdou 110 fotografií včetně velkoformátových nebo dosud nikde nepublikovaných, a to včetně jeho nejnovějších portrétů.

Jan Saudek a jeho dvojče Karel se narodili v roce 1935 v Praze. Jan se začal fotografování věnovat v 60. letech. V jeho pracích převládá téma vztahu muže a ženy, stárnutí a smrti. V roce 1990 získal ve Francii titul Rytíř umění a literatury, který je oceněním za mimořádné dílo světového významu. Koncem 90. let říkal, že ukončí kariéru fotografa, a začal malovat obrazy, které vytváří podle svých snímků. Fotografuje však dál.

S Národním divadlem se domluvil, že zaznamená jeho divadelní sezonu 2006/2007, což znamená, že vyfotografuje sto portrétních snímků členů činohry, baletu či opery Národního divadla, ale i rekvizitáře, garderobiérky nebo hasiče. Zároveň však připravuje svou knihu portrétů známých osobností, kde by měli být zachyceni například Petr Hapka a Michal Horáček, Jiří Langmajer, Jiří Bartoška a Pavel Liška, Hana Hegerová, Tonya Graves z Monkey Business či baletka Tereza Podařilová, i lidí na slávu teprve čekajících, uvádějí pořadatelé jeho současné prezentace v galerii.

Spory se Saudkovou

Jan Saudek se před několika dny v tisku vyjádřil, že mu Sára Saudková, jež mu léta spravuje majetek, nyní odmítá přístup k jeho dílům i negativům, ze kterých on potřebuje zvětšovat další fotografie. Na Sáru, jež přijala Saudkovo příjmení, již dříve přepsal i většinu svých nemovitostí. Důvodem jejích současných kroků je podle Saudka skutečnost, že on se svojí současnou partnerkou nyní čeká svého dalšího potomka a Saudková se obává o majetek.

Saudková nyní žije se synem Jana Saudka Samuelem, s nímž vytvořila společnost Saudek.com. Pořádali například komerčně úspěšnou výstavu na přelomu roku v Praze; Saudkovi údajně nevyplatili podíl ze vstupného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám