Hlavní obsah

Vynikající kritik Milan Jungmann slaví pětaosmdesátiny

Novinky, Antonín Jelínek

Snem rodičů bylo, aby se jejich syn, narozený 18. ledna 1922, stal poštmistrem. Kdyby se jím byl někde na Mostecku skutečně stal, řada ideologických hlídačů minulého režimu by měla snazší život. Nemusela by se trápit s fenoménem Literárních novin, ve kterých literární kritik a překladatel Milan Jungmann pracoval a na které měl zejména v šedesátých letech rozhodující vliv.

Článek

Nikdy předtím ani potom nebyl u nás kulturní týdeník s tak vysokým nákladem (120-130 tisíc výtisků) a hlavně s tak společensky závažným dopadem. Jungmann dal dohromady vynikající redakci a vynikající plejádu spolupracovníků a přispěvatelů všech generací. Jak k tomu všemu došlo a co se za ta léta událo, o tom s nadhledem napsal v materiálově bohaté klíčové knize Literárky - můj osud.

Přitom nešetří ani svoje slabiny, je k nim dokonce nemilosrdný. Ale tím je také dán jeho kredit jako člověka i jako kritika. Nebyl jsem zdaleka sám, kdo chodil do redakce Literárních novin pro inspiraci. A také někdy pro zálohu, to už se asi dneska nedělá. Ovšem slíbenou (a zaplacenou) práci dokázal laskavý Milan Jungmann tvrdě vymáhat. Myslím, že právě kombinace laskavosti s důsledným vyžadováním kvalitní práce byla základem jeho úspěchu ve vedení redakce, která se podílela na nepochybném kulturním vzmachu šedesátých let.

Stačí to ostatně srovnat s trapnou literární a kulturní scénou let tzv. normalizace, s trapným tehdejším svazem spisovatelů a ještě s trapnějším Literárním měsíčníkem apod. A v té době byl Jungmann nejen čističem oken a výloh, ale také duší samizdatového časopisu Obsah. Literární kritik obvykle píše na objednávku redakce. Milan Jungmann ale psal z vnitřní potřeby i v době, kdy neměl kdo u něj cokoliv objednávat. Píše a překládá i dnes, kdy je mu právě pětaosmdesát let. Nejen tedy Literárky, ale česká literatura je mu skvělým osudem. 

Novinky doporučují: soubor Jungmannových textů o literatuře vyšel v knize Cesty a rozcestí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám