Hlavní obsah

Premiéry - Noc v muzeu i Smrtící nenávi2t

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru čtyři filmy. Noc v muzeu je komedie s Benem Stillerem, Smrtící nenávi2t (to není překlep) je pokračováním hororu Nenávist, Fast Food Nation kritizuje vzrůstající moc hamburgerových řetězců a nakonec Kniha rekordů Šutky je zajímavý a oceňovaný dokument.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Noc v muzeu

V akčně-dobrodružné komedii Noc v muzeu nový noční hlídač zjistí, že opravdové dobrodružství začíná teprve ve chvíli, kdy zaklapnou dveře za posledním návštěvníkem a zdánlivě nehybné exponáty si začnou užívat divoké noční rejdy.

Fantastické dobrodružství začíná v okamžiku, kdy si Larry Daley, zkrachovalý snílek, který se svými vynalézavými nápady nikdy nenašel příliš velké uplatnění - pod tlakem nepříznivých okolností začne hledat obyčejné zaměstnání. Před první směnou dostane do ruky velkou baterku, ohmataný manuál a je zanechán o samotě ve strašidelně opuštěném a obřím muzeu. Ale počkat, co je to za šramot?

Larry s němým úžasem sleduje, jak se prehistorická zvířata a slavné historické postavy jedna po druhé probouzejí k životu. Po mramorových chodbách se prohánějí Tyrannosaurus Rex a Attila Hun, mezi křehkými expozicemi korzují lvi s opicemi a Larry se marně snaží získat nad nastalým zmatkem kontrolu...

Night at the Museum, USA 2006, 108 min., český dabing, režie: Shawn Levy, hrají: Ben Stiller, Owen Wilson, Robin Williams, Carla Guginová, Mickey Rooney, Dick Van Dyke, Ernest Borgnine, Steve Coogan, Bill Cobbs, Ricky Gervais...

Smrtící nenávi2t

Pokračování úspěšného hororu Nenávist s netypickým názvem si vzal na starosti režisér Takashi Shimizu, který má na svědomí i původní film.

Když někdo zemře v záchvatu zlosti, zůstane po něm stín, který se postupně šíří na další oběti a nedá jim spát, dokud je nedožene k šílenství anebo sebevraždě...  Tambllyn se dostane pod stejnou kletbu, jaká postihla její sestru Gellar. Nadpřirozené síly, které naplňují člověka zlobou a nenávistí, spojí dohromady několik lidí, kteří se snaží odhalit jejich tajemství a zachránit si životy...

The Grudge 2, USA 2006, 95 min., české titulky, režie: Takashi Shimizu, hrají: Sarah Michelle Gellarová, Amber Tamblynová, Edison Chen, Arielle Kebbelová, Jennifer Bealsová, Joanna Cassidyová, Eve Gordonová...

Fast Food Nation

Schlosserova kniha, vydaná v roce 2001, se zabývá tím, jak vzrůstající moc hamburgerových řetězců a souvisejících odvětví mění americkou společnost. Zajímavá kniha se brzy stala námětem pro film Fast Food Nation.

Big One je nejnovější hamburger fast-food řetězce Mickey´s a stává se z něj jejich nejúspěšnější produkt všech dob. Jenže v tom mase je něco divného. Z toho důvodu je Don vyslán do Cody v Coloradu, kde se Big One vyrábí. Jeho kontrola však odkrývá pouze nádherně čistý a vysoce výkonný masokombinát. Nemá ani tušení, co se za tím vším skrývá. Zaměstnanci jsou zde vykořisťováni takovým způsobem, jakým je dobytek zpracováván do hamburgerů.

Amber pracuje v místní pobočce Mickey´s, aby finančně vypomohla své matce a s nadějí, že ušetří dostatek peněz a vypadne z téhle díry. Vzhledem k tomu, že ví, jak to skutečně ve fast-food řetězcích chodí, rozhodne se vymyslet plán, jak zničit tuto mánii a ušetřit Ameriku, aby se nestala Fast Food Nation. 

Fast Food Nation, USA 2006, 114 min., české titulky, režie: Richard Linklater, hrají: Patricia Arquetteová, Ethan Hawke, Greg Kinnear, Kris Kristofferson, Luis Guzmán, Bobby Cannavale, Avril Lavigneová, Esai Morales...

Kniha rekordů Šutky

Šutka je největší romská osada na Balkáně. Alespoň podle slov tamějšího rybáře, který je hlavním protagonistou dokumentu natočeného v koprodukci s Českou televizí a především průvodcem po šutských uličkách, kde v každé z nich najdeme minimálně jednoho místního, ne-li dokonce světového šampióna, lhostejno v čem. Důležité je, že ve svou výjimečnost věří a že je lidé uznávají.

Film je především zábavnou cestou za neuvěřitelnými disciplínami, osudy a hlavně rekordy, na které nenarazíte nikde jinde na světě. V rozbujelém společenství se najde místo pro vyznavače nejrůznějších náboženství, sportů nebo svérázných hudebních stylů. Najdete tu derviše, který se umí přemisťovat v prostoru, souboje cvičených hus, vymítače upírů, místní televizní stanici i hudební průmysl, kterému šlape na paty místní hudební pirát. Zlí duchové jsou vymýtáni ohněm nebo pouhou silou vůle a populární písně jsou skládány za méně než 15 minut. Bůh miluje Šutku, neboť zde je uctíván nejvíce na světě. Šutku nehledejte na mapě - je to stav mysli.

Shutka Book of Records,  Srbsko / Černá Hora / Česko / Slovensko 2005, 78 min., české titulky, režie: Aleksandar Manič

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám