Hlavní obsah

Petr Šiška: I v hudební branži existuje lobbing

Právo, Jaroslav Špulák

Prezident Akademie populární hudby Petr Šiška prozradil, jak probíhá hlasování výročních hudebních cen Anděl Allianz 2007. Než Anděla dostanou nejlepší zpěváci a zpěvačky, musí projít dvěma koly hlasování.

Článek

Nedávno jste odeslali anketní lístky lidem, kteří by měli hlasovat v prvním kole výročních hudebních cen Anděl Allianz 2007. Co nyní následuje?

Hlasuje se korespondenčně dvoukolově. V prvním kole jsme oslovili široké spektrum odborníků z hudební branže napříč žánry i věkem. Dostali jsme se k asi k šesti stovkám lidí. Ty, kteří dosud v akademii nebyli, jsme předem oslovili dopisem a požádali je o spolupráci. Na základě jejich kladné odpovědi jim a také všem aktivním a relevantním akademikům z druhého hlasovacího kola v loňském roce přišla kolem 10. ledna obálka s anketním lístkem. Akademikem se ale člověk stane, až když vyplní a odešle anketní lístek z prvního kola.

Co přijde ve chvíli, kdy od akademiků obdržíte vyplněné hlasovací lístky?

Pod dohledem notáře se hlasy v jednotlivých hlavních kategoriích sečtou a vyjdou z toho v každé kategorii tříčlenné nominace, které budou uveřejněny na tiskové konferenci 9. února v Praze. Vedle hlavních kategorií existují také žánrové kategorie. V téhle zemi asi neexistuje člověk, který by byl schopen obsáhnout všechny hudební žánry. Proto při Akademii populární hudby působí tzv. odborné sekce pro jednotlivé žánrové kategorie. Mají patnáct až dvacet odborníků a z dané kategorie vybírají tři nominované.

Jak proběhne hlasování ve druhém kole?

Také v něm se hlasuje korespondenčním systémem. Akademici budou vybírat jedno jméno ze tří nominovaných. Když pak spolu s notářem jednotlivé hlasy sečteme, dostaneme výsledky výroční ankety Anděl Allianz 2006. Ty se vyhlásí 17. března v ostravské ČEZ Areně. Výsledky žánrových kategorií vyhlásíme o dva dny dříve, rovněž v Ostravě.

Dozví se veřejnost, jak jednotliví akademici hlasovali?

Výsledky hlasování aktivních akademiků a jejich jména se objeví záhy po vyhlášení výsledků na internetových stránkách www.aph.cz. Dříve je nelze zveřejnit z toho důvodu, že i v hudební branži existuje lobbing. Chtěli bychom něčemu takovému předejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám