Hlavní obsah

Hudební zastaveníčko Varhana s Vladivojnou v Akropoli

– PRAHA
Právo, Kateřina Farná

V Paláci Akropolis vystoupí v pondělí večer dva velmi osobití a netradiční hudebníci v rámci doprovodného programu k pražské výstavě o dekadenci. Extravagantní zpěvačka Vladivojna La Chia a neméně originální hudební skladatel Varhan Orchestrovič Bauer se svým Okamžitým filmovým orchestrem. Bauer je podepsán pod hudbou pěkné řádky filmů, vytvořil také hudbu pro nový film Miloše Formana Goyovy přízraky. Spojení těchto tvůrců slibuje netradiční kulturní zážitek.

Článek

Jak se skladatel, dirigent a orchestrátor Okamžitého filmového orchestru dostane ke spolupráci s výstřední zpěvačkou Vladivojnou La Chiou?

Někde jsem ji viděl na koncertě. Líbí se mi, co dělá a že je osobnost, která má svoje názory a svou image. Má dobré nápady, píše si texty, působí i výtvarně a dělá si obaly desek. Je vzdělaná a všestranná holka. Myslím si, že tohle v dnešní společnosti chybí, protože mainstreamové sdělovací prostředky pořád bohužel těží z totalitních hvězd.

Rozčiluje mě to. Divím se, že lidé nechtějí něco nového, že se neustále vracejí k totalitním hvězdám. Snad s výjimkou "profíka" Karla Gotta, který je národní ikonou, mi to děsně vadí. Nic avantgardního a pěkného jako třeba Vladivojna se do televize nedostane, protože to by ji museli zařadit do škatulky a udělat z ní hodnou, napomádovanou a blbou blondýnu, která by dělala, co se jí řekne. A to se u ní nedá.

Jak bude koncert koncipovaný?

Večer je naplánovaný tak, že nejdřív zahraju já s orchestrem, pak zahraje něco sama Vladivojna a na závěr vystoupíme společně. Některé její písničky jsem upravil do podoby, abychom je mohli hrát společně. Mělo by to být zajímavé a něco jiného, než co dělala doteď. Vladivojna potřebuje volný prostor i to, aby její muzikanti byli schopní harmonicky, ale i jinak ulítnout stejně tak, jako ulítává ona. Aby mohli letět na výlet s ní. Tím směrem bych chtěl víc experimentovat.

Neuvažovali jste o společné desce?

Uvidíme, jak koncert dopadne. Sám jsem zvědavý. Spolupráce na desce by být mohla. Máme se celkem rádi, respektujeme se. Byl bych rád, aby na to bylo víc času. Momentálně jsem hrozně ve stresu, protože na mě stále doléhají Goya's Ghosts (Goyovy přízraky). Koncert bude ochutnávka toho, co by mohlo eventuálně nastat.

Koncert je doprovodnou akcí k pražské výstavě V barvách chorobných. Idea dekadence v českých zemích 1880-1914. Jak vnímáte tento směr v umění?

Dekadence se mi líbí, ale abych řekl pravdu, jsem ve skutečnosti trošku konzervativní. Mám rád, když něco dělají "profíci" ve svém oboru. Na druhou stranu chápu, že jsou i lidi, kteří, přestože nic nevystudovali a ničemu se moc nevěnujou, jsou schopní levou zadní něco vytvořit, co je v nějakém kontextu zajímavé. Vnímám to spíš jako dílo náhody než jako cílenou tvůrčí činnost.

Více informací naleznete na www.palacakropolis.cz .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám