Hlavní obsah

Zvolte nejlepší českou komedii

Ze seznamu téměř stovky filmů můžete vybrat nejlepší českou (československou) celovečerní filmovou komedii. Pokud se vám zdají některé nominace diskutabilní či zbytečné, vězte, že je posílají sami čtenáři a redakce odmítá cokoliv zakazovat - jedině tak může být anketa objektivní. Novinky pouze doplnily řadu starých filmů z dvacátých až šedesátých let, na které se často zapomíná.

Článek

HLASOVÁNÍ UKONČENO

TOP 25

komentář: Petr Cífka a Novinky (Stanislav Dvořák)

Vesničko má středisková

Mistrovsky zbroušený mix gagů, verbálních vtípků a českého "laskavého" humoru ve společnosti bodrých postav (nezapomenutelný Hrušínský!). Pokud by všechny ty "hluboce lidské filmy" vypadaly tak celistvě i dnes, česká kinematografie by neměla nouzi o vavříny.

Novinky: Jó Vesnička, fóry i velké drama. Je tam všechno - životní moudro stáří, nenaplněná láska, hajzlovství i obětaví dobráci.

Marečku, podejte mi pero!

Hláška na hlášce v bláznivé komedie, která sází dialogové pointy do uší diváků s neopakovatelnou kadencí. Fantastický scénář, sladěné herecké obsazení a stovky výzev k nekonečnému citování. Marečka nemůže ocenit snad jen suchar.

Novinky: Sejdeme se na hřbitově!

Obecná škola

Na co Svěrák sáhne, to se promění ve zlato. Tomuhle retru určitě pomohla mladistvá režie nadaného syna a samozřejmě i Janem Třískou tažená nekomediální rovina.

Novinky: Kdo chce vidět idiota, nechť se dostaví do ředitelny.

Dobrý voják Švejk

Úrovně Haškovy předlohy sice adaptace po mém soudu nedosáhla, národní idol se přesto dočkal odpovídající filmové vizáže, u níž dobře funguje i trochu přepjatý bláznivý humor.

Novinky: Milý kolego, žádná adaptace nikdy nedosáhne úrovně knižní předlohy. Kniha je prostě kniha. Podle mě z toho tvůrci vymlátili absolutní maximum a herci se překonávají. Rudolf Hrušínský s neodolatelným dobráckým úsměvem vytáčí k nepříčetnosti nadporučíka Lukáše, feldkuráta Katze a další. Baví vodopádem šílených historek i vzhledem.

Na samotě u lesa

Tak mě napadá: Jak je možné, že Zdeněk Svěrák ještě není prezidentem, když národu donesl tolik inteligentní zábavy?

Novinky: To nevím, ale k filmu - dostává mě těmi problesky z dětského světa (podobně jako Obecná škola). Třeba: Děda je hodný, ale překáží nám... To je geniální hláška, Svěrák v sobě prostě nezapře kantora.

Vrchní, prchni!

Koncept převlekové komedie povýšili Smoljak se Svěrákem na duchaplnou veselici s decentním přesahem do společenské kritiky. Abrhámova životní role. I díky "Krrrálíkovi".

Novinky: Špičková komedie, Abrhám je samozřejmě vrcholem. A ještě bych připomenul, že obsahuje fantastickou hudbu - už se těším, až budeme volit nejlepší filmovou písničku.

Slavnosti sněženek

Hrabalovská poetika osobitě interpretovaná Jiřím Menzelem, a to s nenapodobitelným citem pro odkrývání groteskních částí lidského nitra. Hlavně posezení s myslivci u slavnostní tabule z paměti nevypadne.

Cesta do hlubin študákovy duše

Moje nejoblíbenější česká komedie černobílé éry. Kdo ještě nevytěsnil z paměti študácká léta a nepohoršuje se nad Kulíkovým řáděním, musí chápat proč. Žákova předloha snad ani nemohla být lépe zpracována.

Limonádový Joe aneb Koňská opera

Ideální herecké obsazení a humor na úrovni nejlepších amerických parodií. Ty ale nemají Josefa Hlinomaze chroustajícího sklenici.

Tajemný hrad v Karpatech

Moje dětská noční můra. Dlouho jsem jej vnímal spíš jako horor s divnými fousatými pány, než jako komedii. Zvláštní bizarnost a Miloš Kopecký ale zabírají i dnes.

Novinky: Velmi odvážná a šílená komedie, která vůbec nestárne. Nejlepší hláška: Bitvu jsem presrál, ale dobro sa vyspál!

Postřižiny

Je to spíš film o náladách, zasněném vzpomínání a chytře vyprofilovaných typech postav (a živě zahraných) než o bezchybném mistrovství při převádění hrabalovské podstaty na plátno.

Novinky: Jen pro pořádek opět opakuji, že ani hrabalovskou, ani haškovskou podstatu na plátno převést nelze. Ta spočívá na stránkách knih. Postřižiny jsou zajímavé a právem patří do TOP 25.

Pelíšky

Přestože to není moje krevní skupina, uznávám, že se Hřebejkovi s Jarchovským podařilo v rámci retro komedie uspět na 101%. Neopakovatelný úkaz toho, jak rychle dokáží věty ze scénáře zlidovět, jak snadno lze s citlivě zvolenou hudbou měnit nálady nebo jak výtečně mohou herecká setkání fungovat i v televizním aranžmá. De facto bez chyb.

Novinky: Hřebejk je boží.

Jára Cimrman ležící, spící

Vybroušenosti divadelních her celovečerní verze nedosáhla. Přesto si svoje místo v Cimrmanově univerzu zaslouží (patentový úřad vede).

Vrať se do hrobu

Šteindlerova vrcholná kooperace s Halinou Pawlovskou. Vlastně dost úchylná variace na teenagerovské (nebo spíš studentské) komedie, sociologie v praxi ale se Šteindlerovým mameluckým herectvím funguje na bránice mnohem dokonaleji než skopičiny Vojty s Jirkou.

Škola, základ života

Napoprvé Fričova adaptace Žákových humorných předloh nedopadla tak výtečně jako o rok později v Cestě do hlubin študákovy duše. Ale koncept, který o rok později vycizeloval, dobře funguje i s Čuřilem, Krhounkem a přemírou moralizování.

Adéla ještě nevečeřela

Další úspěšný pokus o světový humor. Tyhle filmy by po mém soudu vynikly ještě lépe, kdyby česká filmařská spíž disponovala odpovídajícími žánrovými zásobami, na něž by šlo odkazovat / parodovat je. Ani milión televizních repríz Adélu nezničil. A nezničí.

Hoří, má panenko

Zase ten Forman! V podstatě se divím, že se tak subtilní snímek s ne úplně univerzálním humorem dokázal v šedesátých letech prodrat mezi pět oscarových nominátorů. Dokonale vystižená trapnost všedního dne asi zabírá i mimo domácí luhy a háje.

Novinky: Ten kdo si nenakrad, to musí brát jako že nevyhrál...

Dědictví aneb kurvahošigutntág

Ač s moravskými kořeny, nikdy jsem Bohušovým buranským patáliím se Zlatým slavíkem, povolnými dívčinami i vyslanci nebes úplně nepodlehl. Ale že se "kurva neříká" vím dodnes. Určitě nejlepší porevoluční film Věry Chytilové.

Ecce homo Homolka

Konverzační komediantství s přesahem. Takových filmů se v českých archivech příliš mnoho neválí. A pokud vás nezajímají slzy pod krucifixem a tanec Heleny Růžičkové, Šebánkovo vztekání se neokouká nikdy.

Hogo fogo Homolka

Myslivecké příhody už mě příliš nebavily, stejně tak nuda československého venkova. A vůbec, nemůžu se zbavit pocitu, že se Papouškův oduševnělý satirický humor s každým dílem víc a víc roztékal až k jednoduché estrádě (nic proti ní, ale...).

Novinky: Přeháníš, Homolka je pořád špička.

Černý Petr

"Hoj." "Ahój!" Forman v nejryzejší podobě. A možná i nejlepší.

Kulový blesk

Jako celek se film trochu rozpadá (ostatně, jak by se film o stěhování nemohl rozpadat), drolí se ale na tak geniální epizodky od vlaku z Vizovic až po zvídavou babču, že nelze odolat.

Světáci

Libíček, Brodský a Sovák v parádní pozici českých loserů, kteří chtějí alespoň chvíli něco znamenat. Nosnému scénáři prospělo nekonečné střetávání hereckých osobností, ať už uvnitř titulní trojice, s dámami, anebo s Oldřichem Novým. Na svou dobu navíc odvážně kousavé společenské konotace.

Ducháček to zařídí

Král komiků Vlasta Burian mi nikdy k srdci nepřirostl. Ale uznávám, že Ducháček snese i dnešní přísná měřítka. A že kdybychom nezařadili jeho, Špelce nebo Lelíčka, tak nás čtenáři upálí.

Novinky: Já se také moc nesmál. A teď si jdu připravit minimax, kdyby přišli čtenáři se sirkami.

Černí baroni

Čo bolo, to bolo, teď zvolte tu nejlepší komedii!

Je nám líto, že se nevešly do TOP 25: Pějme píseň dohola, Pražská pětka, Utrpení mladého Boháčka, Kristián a mnoho dalších...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám