Hlavní obsah

Premiéry - Obsluhoval jsem anglického krále i Moje superbejvalka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden přichází do kin kromě deseti filmů Projektu 100 i komedie Moje superbejvalka, a druhou - velkou distribuční premiéru má i film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Obsluhoval jsem anglického krále

Kniha Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále patří k vrcholům jeho tvorby. V životních osudech malého českého číšníka se zrcadlí naděje, konflikty, dramata a prohry, kterými prošly české dějiny v minulém století. Na motivy tohoto díla Jiří Menzel napsal scénář a zrežíroval film o muži, který na konci svého života hledá obrazy času, který prožil.

Kdesi v zapadlém koutě blízko hranic přebývá v opuštěné hospodě muž bohaté minulosti, který pracuje jako cestář. Ve vzpomínkách se ale odvíjí příběh pikolíka, který zažil podivuhodný rozmach a sebevědomí české společnosti, okouzlení bohatstvím i karnevalem života v třicátých letech minulého století, stejně jako pád svého charakteru v období okupace za druhé světové války i pokoření v době nástupu komunismu. Jeho rozpomínání na svět žen a na svět bohatství a senzací i na dobu zmatení a ponížení je plné fantazie a neuvěřitelných situací - aby nakonec, po tom co vše viděl, slyšel a poznal, našel jistotu ve svém srdci a v samotě.

Obsluhoval jsem anglického krále, ČR 2006, 120 min., české znění, režie: Jiří Menzel, hrají: Oldřich Kaiser, Ivan Barnev, Julia Jentschová, Martin Huba, Marian Labuda, Milan Lasica, Josef Abrhám, Jiří Lábus, Jaromír Dulava, Pavel Nový...

Moje superbejvalka

V nové komedii Ivana Reitmana Moje superbejvalka Matt Saunders konečně najde ideální přítelkyni - krásnou Jenny Johnsonovou, která je shodou okolností také superhrdinkou G-Girl. Když ale jeho zdánlivě perfektní přítelkyně začne být příliš majetnická, rozhodne se ze vztahu vycouvat. Jak se ale rozejdete s přítelkyní, která umí létat, dokáže zvedat auta a pouhým pohledem propaluje ocel?

Jakmile se Jenny/G-Girl dozví, že Matt navázal romantický vztah se svou spolupracovnicí Hannah Lewisovou, rozpoutá s pomocí svých superschopností peklo, na které Matt jen tak nezapomene. Matt zlomil Jenny srdce. Ona chce jemu zlomit všechno.

My Super Ex Girlfriend, USA 2006, 97 min., české titulky, režie: Ivan Reitman, hrají: Uma Thurmanová, Luke Wilson, Anna Farisová, Eddie Izzard...

Únos domů

Film vychází z příběhu, který si v knižní podobě našel cestu ke čtenářům v Holandsku, Německu, Dánsku i České republice, získal literární ocenění a překládá se do dalších jazyků. Napínavé vyprávění o dospívajícím Liborovi, který se během několika krátkých minut dostává z exkluzívního prostředí dnešní bohaté vrstvy, prostředí honosných vil, snobských večírků, drahých soukromých škol a vozů s osobním řidičem do situace, kdy musí bojovat o holý život. Z cesty, na kterou se dostane, není návratu. Ztratí všechno, i své vlastní jméno, ale to, co může získat, je pro něj natolik přitažlivé, že neváhá riskovat.  

Únos domů, ČR 2002, 103 mion., projekce z DVD, režie: Ivan Pokorný, hrají: Vojtěch Kotek, Hana Maciuchová, Barbora Hrzánová, Marek Vašut, Radek Holub, Pavel Landovský...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám