Hlavní obsah

Tenorista Joseph Calleja vystoupí v Praze

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První ze dvou světových operních hvězd, které se počátkem roku představí v Praze, je maltský tenorista Joseph Calleja. Následovat bude vystoupení Roberta Villazóna. Calleja zazpívá ve středu za doprovodu Pražských symfoniků FOK řízených Angličanem Markem Cichonem ve Smetanově síni pražského Obecního domu od 19.30 hod árie z oper Bizeta, Masseneta, Verdiho, Donizettiho, Gounoda aj.

Článek

Na rozdíl od Villazóna Calleja v Praze debutuje, Česko a Prahu však zná - zpíval před čtyřmi lety v Českých Budějovicích na Slavnostech Emy Destinnové a v Praze byl mnohokrát jako turista. "Na koncertě v Budějovicích jsem byl teprve na počátku své kariéry, od té doby jsem se mnoho zlepšil," vzpomíná Calleja, jemuž bude koncem ledna 29 let.

Geograficky má jeho rodná Malta nejblíže k italské Sicílii a hudebně k italské opeře. Callejovo jméno je sice španělského původu, ale jeho nositel zdůrazňuje nešpanělskou výslovnost Kaleja. Pro mladíka z nehudební rodiny bylo rozhodující setkání s Carusem: "Ve filmu s Mariou Lanzou o Carusovi mne okouzlil jeho zpěv. Rozhodl jsem se stát zpěvákem, i když mi bylo pouze 15 let."

Nyní ho světová kritika označuje za nástupce slavného pěvce a společně s Villazónem za hvězdné tenoristy současnosti. Calleja má za sebou dvě sólové CD u Deccy a jeho doménou jsou lyrické role v italských operách Donizettiho a Verdiho.

"Z českých pěvců a pěvkyň znám z historie Jarmilu Novotnou a hodně jsem poslouchal její nahrávky. Učil jsem se hodně i z desek slovenského tenoristy Petera Dvorského, sám jsem zpíval na jevišti s Editou Gruberovou," se svěřil Calleja Právu. Protože neumí česky, nechce však v českých operách zpívat. Doma si rád zazpívá i pop a jazz. "Manželka, rovněž operní pěvkyně, mne však vždycky hubuje, takže si musím před ní dávat pozor," směje se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám