Hlavní obsah

Klub 007 na Strahově chtějí zachránit známé kapely

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když se řekne Sedmička, vybaví se mnoha lidem televizní diskusní pořad. Sedmička je však také legendární studentský Klub 007 v areálu kolejí ČVUT na Strahově. Teď mu hrozí zánik. Organizátoři se proto rozhodli podnik zachránit benefiční akcí nazvanou Týden pro 007. Od úterý až do 14. ledna poběží každý večer koncerty, na nichž mimo jiné zahrají Moimir Papalescu & The Nihilists, Ecstasy of St. Theresa s Tata Bojs nebo Peneři strýčka homeboye.

Článek

"Takových klubů máme deset. Je s tím problém, protože jedni chtějí, aby klub fungoval nepřetržitě, jiní zase požadují, aby nebyl hluk," říká ředitel Správy účelových zařízení ČVUT Zdeněk Zmrzlík.

"Problém trvá od listopadu. Někdo si stěžoval a na klub zavolal hygieniky. Od té doby pronájemce ví, že má nůž na krku. Pokud dojde k dalším nepříjemnostem, budu nucen klub úplně zavřít a pronajmout prostor někomu jinému," upřesnil Zmrzlík a doplnil, že pronajímateli klubu vydal tichou podmínku.

Investice stovky tisíc korun

Sám provozovatel, Ivo Kučera, který má klub pronajatý již od slavných undergroundových začátků, bere podmínku na vědomí a říká, že nejde o žádnou vzájemnou nevraživost mezi klubem a studenty či správou kolejí.

"Zkrátka je tu problém, a to i přes fakt, že jsme již do odhlučnění investovali nemalé prostředky. Situace se musí vyřešit rychle, zřejmě bude potřeba zásadním způsobem odizolovat podlahu. Proto jsme požádali scénu, která nás bere jako domovský klub, o podporu," řekl Právu Kučera s tím, že nové a pro existenci klubu klíčové měření čeká Sedmičku v únoru. Do té doby bude zřejmě Sedmička na úpravy potřebovat několik set tisíc korun.

V rámci akce zahraje i česká kapela Clou. "Důvody jsou vlastně dva - jeden osobnější a druhý obecnější. Především je potřeba si uvědomit, že toho Sedmičce v dobrém slova smyslu spoustu dlužíme. Nebýt jí, kdo ví, jestli by Clou dnes vůbec existovali," prohlásil na internetu jeden ze zástupců dnes velmi populárních Clou.

Něco málo z historie

Sedmička je nejdéle působícím klubem v Česku a za svou éru (od konce 60. let 20. století) si vydobyla slušné renomé i v zahraničí. Není prý výjimkou, když skupiny z USA nebo ze západní Evropy výslovně požadují, aby jejich turné zahrnovalo i zastávku v Sedmičce. V klubu se zastavovali a dodnes zastavují vyznavači nekomerčních hudebních stylů jako punk, hardcore, jazzrock, ska či reggae. V klubu hrávaly dnes již legendární kapely Už jsme doma, Psí vojáci nebo Krausberry.

Konal se zde i první koncert Visacího zámku. V polistopadové době se podnik otevřel i zahraničním vlivům, hip hopu, dubu a dalším. Koncertovali tam New York Ska Jazz Ensemble, Fast Food a pravidelné sobotní party tu ještě nedávno pořádali rappeři Orion, Wich nebo Trafik.

Koncerty začínají denně od 19 hodin, cena vstupného na jeden večer je 150 Kč. Více informací na www.klub007strahov.cz .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám