Hlavní obsah

Nová CD - Marián Varga & Moyzesovo kvarteto i Switchfoot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi první desky roku 2007 patří společná nahrávka Mariána Vargy a Moyzesova kvarteta, novinka amerických Switchfoot či aktuální deska jazzového experimentátora Marca Moulina.

Článek

Marián Varga Moyzesovo kvarteto

Pětice hudebníků, kteří nahráli toto album se zná již od nahrávání dvojalba Divergencie (1981), legendární skupiny Collegium Musicum.

Album se skládá ze třech částí. První tvoří Vánoční suita, druhou úpravy písniček z celé Vargovy tvorby od debutového Zvoňte zvonky (1969) až po Solo in Concert (2003) a na konci zazní ještě Antifona pro sólové violoncello a klavír. Nejvýraznější změnou je proměna zvukového čaroděje na ukázněného interpreta, rovnocenného partnera týmu, hrajícího jeho vlastní skladby. Varga používá především tradiční klavír, syntezátorem si pomáhá jen minimálně, a jen tam, kde je to opravdu potřeba.

Indies Scope Records

Switchfoot: Oh! Gravity

Album z roku 2003 The Beautiful Letdown přinesl americké kapele Switchfood značnou pozornost, kterou ještě znásobil fakt, že si tvůrci filmu Spider-Man 2 vybrali singl  Meant To Live za ústřední melodii. Nyní vychází Oh! Gravity, již šesté album kapely, jehož pilotní singl se jmenuje Dirty Second Hands.

Sony BMG

Marc Moulin: I Am You

Od začátku šedesátých let belgický pianista Marc Moulin experimentuje s různými jazzovými žánry, které odvážně kombinuje s různými hudebními vlivy. Na své nové desce I Am You propojuje acid jazz, trip hop, techno a elektronicu. Podle prvních ohlasů je I Am You zatím nejvyzrálejším Moulinovým dílem.

EMI

Matisyahu: Youth

Matisyahu je nové zjevení na hudební scéně v podobě židovského reggae-rappera. Jeho debutové album Youth vychází v květnu a v současnosti se v rádiích objevil pilotní singl King Without A Crown. Mimo jiné se Matisyahu objevil např. na novém albu legendárních P.O.D. Album vzniklo pod dohledem dubového guru Billa Laswella.

Sony BMG

Yellow Sisters: Singalana

Ženská vokální skupina Yellow Sisters prochází svým zpěvem s lehkostí napříč žánry soulu, funky, r´n´b, world music, jazzu i reggae. Yellow Sisters jsou zvukovými iluzionistkami. Singalana je první album Yellow Sisters, které zachycuje žánrovou a invenční pestrost a cappella skupiny a svou koncepcí dává nahlédnout do jednoho dne z pohledu čtyř žen. Od východu slunce a rozkvětu snové květiny Singalany přes poezií a písněmi vyprávěné všední i nevšední zážitky, až po večerní zábavu a spočinutí. A Singalana může být i hvězdou na nočním nebi....

Indies Scope Records 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám