Hlavní obsah

Nejslavnější Chagallovy obrazy ruského období jsou k vidění ve Vídni

– VÍDEŇ
Právo, Peter Kováč

Výstavní síň BA-CA Kunstforum v centru Vídně nabízí do 18. února velice zajímavou výstavu raného díla malíře Marca Chagalla. Po roce 1989 dosud nebyla tak blízko u našich hranic podobně kvalitní expozice jednoho z nejoriginálnějších představitelů moderního malířství 20. století.

Článek

Celý soubor 114 obrazů, kreseb, akvarelů a grafik představuje malířovu ruskou tvorbu, která vznikla ještě před jeho emigrací do Paříže. Muzea a galerie v Moskvě a Petrohradě zapůjčily to absolutně nejlepší, co vlastní, a k tomu navíc organizátoři sehnali několik cenných zápůjček z USA, Švýcarska a Francie.

Marc Chagall (1887-1985) se narodil u Vitebsku v dnešním Bělorusku, kde vyrůstal v ortodoxní židovské rodině. Přivítal jako naději ruskou revoluci v roce 1917, i když okamžitě odsuzoval, že v každé vsi se přes noc stavěly pompézní sochy Leninů. On si revoluční umění představoval zcela jinak. Nakonec se pohádal i s jinými představiteli avantgardy.

Ve Vitebsku, kde pracoval jako ředitel výtvarné akademie, na něj uspořádal puč Kazimír Malevič, představitel suprematismu. Chagall, roztrpčený netolerancí a vývojem ve společnosti, se nakonec přes Berlín vydal do Paříže.

Chagallovou inspirací bylo lidové umění a ruské ikony

Rané obrazy ve Vídni ukazují, jak se Chagall inspiroval tradicí ruských ikon a také lidovým uměním, slavnými luboky. Jen místo madony se tu vznášeli věční milenci a místo architektury Nebeského Jeruzaléma se v pozadí objevovala silueta rodného Vitebsku. Živil se i jako divadelní výtvarník. Naprostým unikátem výstavy v Rakousku je Chagallova výzdoba Židovského divadla v Moskvě, což je monumentální malba málokdy vystavovaná a zapůjčená do Rakouska z Tretjakovské galerie. Měla to být jakási malířova Sixtinská kaple moderního umění.

Diváky potěší i velká Kalvárie přivezená z Muzea moderního umění v New Yorku, slavný autoportrét malovaný na plátně z pytle od brambor zapůjčený z privátní ruské sbírky, ilustrace k malířově autobiografii, jedinečné obrazy inspirované jeho láskou k první ženě Belle z Moskvy a Petrohradu nebo úžasný Starý žid v rudém, působící téměř jako moderní ikona z petrohradského Ruského muzea.

Takže pokud máte rádi Chagalla, stojí cesta do Vídně rozhodně za výlet. (Výstava je k vidění do 18. února, denně od 10 do 19 hodin, v pátek do 21 hodin, cena 8,70 eur za osobu, rodinná vstupenka 2 dospělí a 2 děti 18 eur).

Reklama

Výběr článků

Načítám