Hlavní obsah

OBRAZEM: Krása přírody podle fotografa Jiřího Havla

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvorní fotograf českých Krkonoš Jiří Havel, jinak vynikající tvůrce fotografií krajin, vydal již dvacátou publikaci svých prací, tentokrát soubor nazvaný jednoduše Fotografie. V knize představuje své nejlepší obrázky, které pořídil nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Článek

Zachycuje v nich krásu a drsnost českých horských oblastí, divokých pralesů i kouzlo a exotiku Patagonských And, Austrálie či Himálaje. Havel, pro nějž je důležitá brilantní technika a světelné podmínky, vypráví poeticky příběhy horské květeny, nechává působit magické tvary potoků a vodopádů, pohrává si s přírodními strukturami a živly.

Jiří Havel: Fukýř na Zadní planině (1986)

Motivy zimní a letní krajiny vás v barevném i černobílém provedení zavedou do romantických a drsných koutů naší planety. Jiří Havel je fotografický samouk, pořádal řadu samostatných výstav a účastnil se několika společných expozicí.

Jiří Havel: Krkonoše ze Zlatého návrší (1999)

Jiří Havel: Fotografie, Karmášek, 2006, 235 str.

Kdo je Jiří Havel

Narodil se v Horní Branné u Jilemnice roku 1931. Studoval na Gymnáziu ve Vrchlabí, poté byl dva roky zaměstnán v Autozávodech Vrchlabí jako kreslič a následně vystudoval Vysokou školu železniční v Praze. Stále jej ale lákalo cestování a příroda. Od roku 1980 je na volné noze coby fotograf.

Reklama

Výběr článků

Načítám