Hlavní obsah

V televizních zprávách propukl tvrdý boj o diváky

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní televizní zprávy jsou nejen vizitkou jednotlivých stanic, ale i důležitým obchodním ukazatelem přízně diváků. Od 1. ledna propukl tvrdý boj o přerozdělení diváckých podílů a zatím prohrává Prima, která teprve před třemi měsíci spustila s velkou reklamou nový model svého zpravodajství.

Článek

Sledovanost šla zprvu nahoru, ale stačilo, aby se Česká televize odhodlala rozdat si to s Primou ve stejném čase, a král byl najednou nahý. Diváků 1. zpráv Primy včera bylo o šest set tisíc méně než Událostí na ČT 1 (787 tisíc - 1 390 000). Přitom celý loňský rok byla sledovanost obou pořadů zhruba stejná, občas vítězila Prima.

Když se dva perou, třetí se směje a tentokrát je to Nova, na jejíž Televizní noviny se v novém roce již druhý den po sobě dívaly přes tři milióny diváků, což je výrazně více než loni.

Roli hraje i seriál Ulice

"Co je překvapivé a teprve se to vytříbí, je chování diváků před půl osmou. ČT končí se svým hlavním zpravodajstvím něco před půl osmou a pak následují zprávy z regionů. Diváci mají pár minut na rozhodnutí, zda a kam přepnou. Zůstanou na ČT? Přepnou na hlavní zprávy Novy? Nebo přeběhnou na Primu, která v té době vysílá bulvární magazín Extra?" řekl Právu člen katedry mediálních studií UK FSV Jan Jirák. Podle něj diváci Novy, kteří jsou zvyklí na seriál Ulice, už nemají kam utíkat, protože na ČT i Primě již zprávy skončily.

První dva dny roku ukázaly, že na Novu zřejmě přecházejí z ČT ti, které nezajímá regionální zpravodajství, a z Primy ti, které neláká bulvár.

O tom, že sledovanost Ulice a Televizních novin spolu souvisí, je přesvědčen i mediální analytik Novy Milan Kruml. "Lidi, kteří se dívají na seriál Ulice, nepřepínají. Roli hraje i to, že naše Televizní noviny jsou od 1. ledna vylepšené. Jsou příjemnější, jinak zabalené, je více živých vstupů, máme, domnívám se, přehlednější grafiku a odkaz na podrobnosti na webu," tvrdí Kruml.

Prima chce ještě počkat

Prima se komentáři ke změnám brání. "Pokles sledovanosti nastal, to je jasné. Ale po pár dnech je ještě brzy, abychom z dat vyvozovali nějaké obsáhlejší závěry," řekla Právu mluvčí Primy Jana Malíková.

Že je ještě brzo na zásadnější stanovisko, míní i ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. "My jsme celkem spokojeni, ale pracovat na dalším vylepšení budeme dál. Sledovanost Večerníků v 18 hodin nebyla tak vysoká, jako je teď u Událostí z regionů, což je lepší než naše očekávání. Porovnávat sledovanost s ostatními stanicemi však nebudu, protože to my na veřejnoprávní televizi neděláme. Ale jistě je, že Prima šla dolů," poznamenal Šámal.

Nejsledovanější TV zpravodajství během prosince (počet diváků)
Neděle 3.12
NOVAČT 1PRIMA
3 079 0001 568 0001 268 000
Úterý 5.12
NOVAČT1PRIMA
2 688 0001 257 0001 086 000

Anketa

Které české zprávy obvykle sledujete?
Události na ČT1
54,2 %
Televizní noviny na Nově
19,9 %
1. zprávy na Primě
5,2 %
Přepínám z ČT na Novu
15 %
Přepínám z ČT na Primu
0,7 %
Přepínám z Primy na Novu
2,8 %
Přepínám z Primy na ČT
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37514 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT asi začne vysílat Události od 19 hodin

Česká televize asi začne od 1. ledna vysílat svou hlavní zpravodajskou relaci dne Události již od 19 hodin. "Je to jedna z více časových variant, definitivně...

Výběr článků

Načítám