Hlavní obsah

V Čechách je v nabídce k prodeji akvarel Adolfa Hitlera

Právo, ČTK,

V české internetové aukci se objevil akvarel, jehož autorem je prý někdejší nacistický vůdce Adolf Hitler. Prodejce skrývající se za přezdívkou Sarakam1 stanovil vyvolávací cenu obrazu na 100 tisíc korun. Majitel tvrdí, že je dílo pravé a vzniklo v období první světové války. Zprávu o tom uveřejnila ve středu Mladá fronta Dnes.

Článek

Adolf Hitler měl v roce 1907 zájem studovat na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Někdy se tvrdí, že odtud pocházela jeho nenávist k Židům, když prý zjistil, že mají na této škole protekci. Akvarely a kresbou se zabýval dobrých dvacet let. Obrázky dělal příležitostně. Zajímaly ho krajinky a architektura, vše malované tak trochu v duchu akademické tradice mnichovské malby 19. století.

S Hitlerovými díly se na aukcích ve světě běžně obchoduje, v Česku se ale draží poprvé. V Norsku se červenci 1999 prodala tři výtvarná díla, jež vytvořil bývalý nacistický vůdce. Dva akvarely - Zátoka se skalisky z roku 1911 a Horský kraj s jezerem (1912) - a perokresba Starý dům se zahradou (1914) změnily majitele za celkovou sumu 80 tisíc dolarů, téměř 1,6 miliónů korun. O totožnosti kupce nebylo tehdy nic bližšího známo, aukční síň sdělila pouze, že pochází z Rakouska, což rakouský list Der Standard oznámil titulkem Hitlerovy obrazy se vracejí domů.

V Anglii se Hitlerovy akvarely prodaly letos v září za 115 tisíc liber, to je 4,6 miliónu korun. V nabídce bylo jednadvacet akvarelů a dvě skici, kolekce se neprodala jako celek, ale individuálně v cenách od 3200 liber do 10 tisíc liber. Majitelé aukční síně byli spokojeni: vše se vydražilo za dvakrát více, než se očekávalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám