Hlavní obsah

Protest herců ND podpořila řada osobností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Petici nazvanou Vánoční desatero, kterou ve středu zaslala část činoherního souboru Národního divadla v Praze ministru kultury Martinu Štěpánkovi, podpořila ve čtvrtek svými podpisy řada osobností kulturního života.

Článek

Souhlas vyjádřili například Olga Sommerová, Jiřina Šiklová, režiséři Jan Hřebejk, Petr Koliha či Jaroslav Brabec, scénárista Petr Jarchovský, výtvarník Jiří David, režisér a dramaturg Mojmír Weimann, herci Filip Rajmont a Jan Kraus, hudebník Václav Koubek, organizace FITES a Nezávislá odborová organizace ČT.

Opera proti protestu

K protestu se naopak nepřipojili členové operního souboru naší první scény, kteří stojí za pověřeným ředitelem Janem Mrzenou. "Jednání s Janem Mrzenou byla z jeho strany vedena vždy s maximální snahou řešit nejen umělecké, ale i finanční a pracovněprávní problémy, které kolektivní tělesa již řadu let trápí a jejichž řešení bylo stále jen odkládáno," stojí v dopise členů orchestru a operního sboru, který včera zaslali ministrovi kultury.

S protestním dopisem, který požaduje především odvolání Mrzeny a zrušení výběrového řízení na ředitele ND, jehož uzávěrka je právě dnes, naopak souhlasí šéf baletu ND Petr Zuska. "Jsem rád, že dopis vznikl. Situace se musí řešit, je to systémová věc," řekl ČTK.

Signatáři dopisu, mezi nimiž jsou například Vlasta Chramostová, Ondřej Pavelka, David Prachař, Vladimír Javorský, Alois Švehlík, Eva Salzmannová, Josef Vinklář, David Matásek, Petra Špalková, Iva Janžurová, Miroslav Donutil či Ladislav Mrkvička, na svých požadavcích trvají. Stávkovat se ale zatím nechystají. "Stávku máme připravenou až pro případ, že by nedošlo k dohodě," řekl včera Právu tiskový mluvčí činohry ND Tomáš Staněk. "Zaslali jsme dopis panu ministrovi a čekáme na jeho vyjádření. Protože je prý mimo Prahu, jsme ochotni počkat i do začátku příštího týdne. Neradi bychom opravdu stávkovali, protože by na to doplatili diváci, kteří jsou v tom nevinně." 

Reklama

Související témata:

Související články

Ředitel Národního divadla odvolal šéfa opery

Pověřený ředitel Národního divadla Jan Mrzena odvolal šéfa opery Jiřího Nekvasila. Vedením souboru pověřil dosavadního vedoucího umělecké správy opery Zdeňka...

Národní divadlo hrozí stávkou

Situace v Národním divadle se opět vyhrotila. Herci vyhrožují stávkou, pokud ministr kultury Martin Štěpánek neodvolá ředitele divadla a nepřistoupí na další...

Výběr článků

Načítám