Hlavní obsah

Obchod s výtvarným uměním v České republice jen kvete

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna do června a od září do prosince se na aukčním trhu prodají desetitisíce uměleckých děl. Podle odhadu Martina Kodla z Antikvy Nova Kodl a Michala Šeby z aukční síně Pictura jen v Praze loni vydali sběratelé až půl miliardy korun za nákup obrazů, soch, grafik a starožitností. A to jen na aukcích.

Foto: Petr Skála

Hrající kouč Slavie Praha Jan Fojtík rozehrál šišatý míč na útok, který položil z šesti pětek čtyři.

Článek

Tržby z kamenných galerií se vůbec nedají odhadnout. Nakupují především domácí podnikatelé, z menší části cizinci. Někdo tak činí pro svoje vlastní estetické potěšení, jiní kvůli finančním spekulacím. Na umění se totiž dá dobře vydělat, možná ještě víc než na akciích. Musíte tomu ovšem trochu rozumět a zdravě riskovat. Poměrně málo se v Česku prodávají obrazy starých mistrů. Díky přísnému památkovému zákonu se tento druh obchodu prakticky přesunul do podoby ilegálních nebo poloilegálních transakcí. Jak je na plátně spodobněn Kristus nebo Panna Marie, tak je hned jasné, že s vývozem budou potíže. A může jít klidně o zcela druhořadé dílo, dokonce o kopii z 19. století. Ceny za staré mistry jsou tak na oficiálním trhu velmi nízké a pro zájemce jde rozhodně o dobré investice. Až se po přijetí do Evropské unie otevřou hranice, finanční částky tu značně povyskočí.

Sedmimiliónový rekord zatím nepokořen

V centru pozornosti na domácím aukčním trhu jsou především klasici českého moderního umění. U nás stojí víc než v Londýně nebo New Yorku. Toyen, Šímu, Fillu, Zrzavého nebo Špálu nejlépe prodáte v Praze. Při nákupu se tu však projevuje jiná potíž. Objevuje se hodně padělků, takže ten, kdo nakupuje a nerozumí tomu, by měl mít rozhodně svého odborného poradce, kterému důvěřuje. Renomovaná aukční síň by však taková díla zpravidla nabízet neměla, ale stane se to. Z loňských dražebních výsledů jednotlivých firem jsme sestavili tabulku deseti nejcennějších obrazů prodaných na aukcích v České republice v roce 2002. Absolutně nejdražším se stal Růžový spektr od české surrealistky Toyen, který se odklepl na pražském Aukčním dnu v neděli 1. prosince 2002 za 3 milióny 150 tisíc korun. Dílo tu k prodeji nabízela Antikva Nova Kodl, kupec zůstal anonymní, nicméně ví se, že šlo o velmi bohatého českého podnikatele, který systematicky začíná budovat svoji sbírku českého umění. K cenám za rok 2002 ještě dodejme, že ani loni nebyl pokořen dosavadní absolutní rekord, který v Praze padl v červnu 2000, kdy Antikva Nova Kodl vydražila Zlaté rybičky od Emila Filly za 7,3 miliónu Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám