Hlavní obsah

České pohádky sledují o Vánocích i v Německu

Právo, ČTK, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Češi se mohou o Vánocích těšit na české pohádky a seriály. O svátcích jsou populární i v sousedním Německu nebo na Slovensku, mezi evergreeny patří třeba pohádka Tři oříšky pro Popelku. V ostatních sousedících zemích ale české filmy neobstojí v konkurenci s americkými.

Článek

Němečtí diváci a potažmo i diváci v Rakousku a Švýcarsku, kde je příjem německých stanic běžný, si českých filmů, hlavně pohádek, užijí jako každý rok o vánočních a novoročních svátcích poměrně dost.

Ze světa showbusinessu nechybí stálice Karel Gott.

Nejčastěji opakovaným filmem budou Tři oříšky pro Popelku, který ale Němci nepovažují za výlučně český, protože ho Barrandov natočil v koprodukci s východoněmeckým studiem DEFA. Od Vánoc do Nového roku ho bude vysílat několik regionálních stanic veřejnoprávní televize. Objeví se i Arabela v podobě celovečerního filmu, snímky Anička s lískovými oříšky, Třetí táta a Můj obchod se psy. Bavorská televize zařadila do programu pohádky Z pekla štěstí a Princeznu ze mlejna i drama Tmavomodrý svět.

Na Slovensku uvidí Zlatovlásku i Popelku

Také obrazovky slovenských televizí budou i o letošních svátcích lákat diváky oblíbenými českými pohádkami a komediemi, bude jich více než dvě desítky. Štědrovečerní hlavní vysílací čas bude patřit Třem oříškům pro Popelku, filmu Román pro ženy, televize budou vysílat i pohádky Jak se budí princezny, Z pekla štěstí, Nesmrtelná teta a slovensko-českou pohádku Sokoliar Tomáš.

Ve svátečním programu je i vánoční komedie Anděl páně, Princezna ze mlejna, pokračování Z pekla štěstí i jedna z nejpopulárnějších rodinných komedií S tebou mě baví svět. Silvestrovskou nadílku odstartuje už 30. prosince Zlatovláska, večer bude patřit komediím jako Vesničko má středisková a Kameňák. Na Silvestra rozesměje diváky i Vrchní, prchni a na Nový rok se o zábavu postará Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko nebo další pokračování Kameňáku.

V Polsku a v Rakousku vládnou obrazovkám americké snímky

Rakouským televizím letos nezbylo v programech na české pohádky a filmy místo. Na veřejnoprávních televizních kanálech ORF 1 a ORF 2 i na soukromé ATV je zcela vytlačily americké komedie typu Policajt z Beverly Hills a oddechové rodinné filmy americké, rakouské a německé provenience.

Pohádkové příběhy nahradily dobrodružné, vědeckofantastické a fantasy filmy jako Tři mušketýři, Mise na Mars nebo Pán prstenů: Společenstvo prstenu. Také polské televizní stanice vsadily na americké filmy a polské zábavné pořady. Kevin sám doma, Návrat do budoucnosti nebo Blbý a blbější, takové hity mají místo ve svátečním programu každý rok. Proč? Podle zástupců stanic chtějí Poláci o svátcích vidět to, co už znají.           

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám