Hlavní obsah

Starozákonní příběh má ve čtvrtek premiéru v Národním divadle

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opera francouzského skladatele Camilla Saint-Saense Samson et Dalile bude dnes a zítra uvedena ve dvou premiérách na scéně historické budovy pražského Národního divadla. Na toto jeviště se vrací po třiasedmdesáti letech.

Článek

Starozákonní příběh o hebrejském siláku Samsonovi, který podlehne krásné Dalile a ta ho vydá nepřátelským Filištínským, koncipoval Saint-Saens původně jako oratorium a teprve poté se přiklonil k tvaru francouzské "grand opery" s mohutnými sborovými scénami. Dílo mělo světovou premiéru v prosinci 1877 ve Výmaru. V Národním divadle nastudoval operu slovenský tým inscenátorů spolu s šéfdirigentem ND Oliverem Dohnányim.

"V tomto díle, které pokládám za jeden z vrcholů francouzské opery, se pojí francouzská lyrická opera s wágnerovskou prací s příznačnými motivy, zároveň je to hudba, která má velký dramatický tah," řekl Dohnányi o Samsonovi a Dalile na úterním předpremiérovém setkání s novináři.

Slovenský tým byl osloven ke spolupráci poměrně pozdě, ale jeho členové to pokládají spíše za výzvu. "Koncepce, která je postavena na střetu dvou odlišných kultur, tisícileté hebrejské a filištínské, vznikla v poměrně krátkém čase. Přitahovala nás výzva velkého jeviště, na němž se tento typ opery dlouhá léta neuváděl. Chtěli jsme vyjádřit utrpení židovského národa, ale nešli jsme cestou nějaké explicitní aktualizace" řekl režisér Marián Chudovský.

Po výtvarné stránce pracuje koncepce s oproštěnými prostředky, "svobodovským" svícením a výtvarným znakem. "Je to stroj historie propojený se strojem jeviště," vyjádřil to obrazně scénograf Jozef Ciller.

Představí se ruské operní hvězdy

V roli Dalily se na premiéře původně měla objevit významná ruská mezzosopranistka Marina Domašenko, která tuto roli vytvořila i v Metropolitní opeře v New Yorku, ale zdravotní potíže její nástup do role zřejmě posunou. Dostane se tak na její alternantky, rovněž vynikající Galiu Ibragimovou a mladou domácí posilu sólistického ansámblu Kateřinu Jalovcovou, o níž Dohnányi tvrdí, že "je velkým příslibem do budoucna."

V roli Samsona alternují tři světoví tenoři - Američan Steven Harrison, který je pokládán za jednoho z předních světových interpretů francouzského operního repertoáru, Sergej Larin a Sergej Ljadov. Nejbližší reprízy Samsona a Dalily (ve francouzském originále s českými a anglickými titulky) se konají 29. prosince a 9. ledna. Do konce sezóny je naplánováno 12 představení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám