Hlavní obsah

Cimrman chystá novou hru

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Již téměř 40 let žasne svět nad géniem Járy Cimrmana, který se mohl stát Největším Čechem, kdyby ho z ankety násilně nevyřadili. Tvůrčí duo Svěrák - Smoljak právě připravuje jeho novou divadelní hru České nebe.

Článek

"Bude se to jmenovat České nebe," řekl Zdeněk Svěrák Novinkám. K tématu či obsahu zatím nemohl mnoho dodat. "Jsme na straně pět, ještě je brzy něco říkat, teď to přerušíme a budem pokračovat po Novém roce," uvedl.

Fanoušci nepochybují, že hra bude nabita chytrým humorem, slovními hříčkami a absurdními situacemi, stejně jako všechny předchozí superúspěšné kusy českého polyhistora. Ladislav Smoljak ale varuje: "Možná, že ta nová nebude dobrá, protože Cimrman k stáru psal i hlouposti. Takže když to bude ten případ, tak ji ani neuvedeme, abychom mu neublížili."

Podle Petra Bruknera by to ani nevadilo, když těch dosavadních čtrnáct je vynikajících. Dvě z nich - Hospoda na mýtince a Vyšetřování ztráty třídní knihy - měly už více než tisíc repríz. Na první čtení jsou všichni zvědaví, ale po vzájemné diskusi dochází jen k drobným připomínkám a úpravám. "Láďa Smoljak jako režisér dost lpí na tom, abychom dodržovali text. Tvrdí totiž, že to bylo dobře napsané," dodal Brukner.

A tak se jen málokdy některé věty změní a další pointy přibudou při prvních reprízách. "Občas dojde k tomu, že ho obohatíme sami. Například já vymyslel vtip do hry Afrika. Když baron říká, že chce mezi lidožravce, aby si užil adrenalin a napsal o tom pak knihu, ptají se ho, zda to bude cestopis. Ne - kuchařka, odpoví jim," uvedl Brukner.

Divadlo Járy Cimrmana brzy oslaví 40. narozeniny. Podrobnosti o jejich oslavě se dozvíme na tiskové konferenci, slíbil Svěrák.

Anketa

Jaká je vaše nejoblíbenější cimrmanovská hra?
Akt
3,1 %
Afrika
2,5 %
Posel z Liptákova
4,5 %
Lijavec
1,6 %
Dobytí severního pólu
26,3 %
Blaník
6,7 %
Záskok
21,5 %
Švestka
6,3 %
Dlouhý široký a krátkozraký
7,5 %
Cimrman v říší hudby
1,4 %
Němý Bobeš
1,5 %
Hospoda na mýtince
4,4 %
Domácí zabíjačka
4,1 %
Vražda v salónním kupé
2,7 %
Vyšetřování ztráty třídní knihy
5,9 %
Celkem hlasovalo 11459 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám