Hlavní obsah

Kabát, burlaci a buránci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tak už jsou zase tady. Baviči, sprosťáci, buránci ze severu. Skupina Kabát vydává desku Corrida, která pokračuje ve stejném duchu jako předchozí alba.

Článek

Fanoušci si asi užijí hlavně hlášky jako "ke koksu se nečuchá, pane" (parodie na pohádky s medvědy od Kolína), nebo "doktore, kdo tu byl u vás včera pro berle, Tomáš Dvořák a Roman Šeberle" v písničce Kůže líná od Kolína. Celkem vtipní jsou i Raci v práci (s. r. o.), kteří naráží na malý český rybníček: "většina těch malejch ryb čeká až bude líp", zatímco ze zámoří připlujou úhoři "a machrujou." Vážněji vyznívají poměrně zajímaví Burlaci (lidé, kteří tahali lodě v carském Rusku, pozn. aut.), píseň o tvrdé práci, smutku a pití.

Není žádnou novinkou, že půvab Kabátu tkví hlavně v úmyslném buranství a bezostyšné propagaci alkoholu, lenosti a jiných nešvarů, což často bývá skutečně vtipné a výborně se to hodí třeba na rozjetý večírek. Po instrumentální stránce není co hodnotit, skupina už léta opakuje tři akordy. Všechny písničky na Corridě jsou velmi svižné a velmi podobné. Je to v podstatě standardní kabátovská deska, které tak trochu chybí zásadní hit typu Colorado.

Kabát: Corrida, EMI 2006

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám