Hlavní obsah

Znovuzrození Renáty Drábkové v Galerii Havelka

Právo, Terezie Zemánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Malá galerie ukrytá za gotickou stěnou kostela svatého Martina ve zdi se za rok a půl existence stihla prosadit pozoruhodnými výstavními počiny.

Článek

Po V. Kopeckém, Vladimíru Kokoliovi, J. Hískovi, J. Vičarovi, R. Hudziecovi, Š. Trčkové či L. Svobodové představuje do 13. ledna (s přestávkou od 20. 12. do 8. 1.) kresby Renáty Drábkové, která je na současné české výtvarné scéně pozoruhodným solitérem.

Její spontánní tvorba, založená na prvotním impulzu přicházejícím z podvědomí, se v principu blíží kreativním procesům autorů, které zařazujeme do art brut - umění v surovém stavu. Vztahuje se k elementárním principům bytí, čerpá z představ a emocí.

Příklon k východním filosofiím je pro Drábkovou přirozeným intimním prožitkem a otevírá jí cestu k odkrývání vrstev vlastní osobnosti stejně jako duchovních i organických rozměrů existence. Kresby představované v galerii Havelka jsou vyvrcholením jejího dosavadního uměleckého vývoje.

Energie se v nich kondenzuje do kresebného znaku provedeného zřetelnou, simplifikovanou linií. Delikátní estetické, až dekorativní provedení umocněné podkladem z hedvábných a ručních papírů, neubírá kresbě na intenzitě obsahu, ale naopak podtrhuje její symbolické vyznění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám