Hlavní obsah

Nejdražší je dvoudukát, za haléř statisíce korun

Právo, Peter Kováč

Na 1,2 miliónu korun se v Praze vyšplhala při sobotní aukci cena zlatého Svatováclavského dvoudukátu z roku 1937. Je to dosud nejvyšší cena zaplacená za československou minci. Dražba dvoudukátu o váze sedmi gramů začínala na vyvolávací ceně 200 tisíc korun. Souboj sběratelů byl obrovský, protože těchto dvoudukátů bylo raženo pouhých osm kusů!

Článek

Dražbu pořádala aukční síň Meissner - Neumann a v nabídce tu bylo 627 vzácných mincí z kolekce Karla Hackenschmieda, jenž uložil svoji sbírku na přelomu let 1937 a 1938 do bankovního sejfu, ze kterého byla vyndána až letos na podzim. Sbírka se v sobotu prakticky celá rozprodala.

 "Podobná aukce numismatiky v Praze dlouho nebyla, protože šlo o unikátní a ucelený soubor. Hackenschmied pracoval jako rada na československém ministerstvu financí, takže byl u zdroje. Vyznal se v tom a sbíral jen to nejkvalitnější. Když něco podobného nabídnete po 69 letech do prodeje, je to senzace. Potěšilo nás, že si na své přišli i drobní sběratelé. Bohatou klientelu jsme tu měli i ze zahraničí, zejména z Vídně," řekl pro Právo majitel aukční síně Jan Neumann.

V sobotu padl v Praze ještě jeden numismatický rekord: šlo o cenu za běžně používanou československou minci. Pětihaléř z roku 1924 se odklepl za neuvěřitelných 253 tisíc korun. Tuto aukci pořádala numismatická společnost Aurea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám