Hlavní obsah

Ladislav Smoljak slaví pětasedmdesátiny

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec, režisér, dramatik, scenárista, spisovatel a publicista Ladislav Smoljak oslaví dnes 75. narozeniny. Dávno jsou pryč doby, kdy si lidé pletli spoluzakladatele Divadla Járy Cimrmana, nazývajíce Smoljaka Svěrákem a naopak.

Článek

Ladislav Smoljak se z promovaného pedagoga stal výborným režisérem a hercem, jehož "einsteinovskou" tvář znají diváci nejen z jeviště cimrmanovských produkcí, ale i z řady dnes už legendárních filmů (Kulový blesk, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero!, Na samotě u lesa aj.), u nichž většinou figuruje i jako spoluautor scénáře.

Od roku 1998 má také své Studio Láďa (dříve Jára, ale pletlo se to s Cimrmanem), které uvádí jeho půvabné a chytré hry, jako je Hymna a Fantom, od letošního roku převážně v KC Zahrada.

Ladislav Smoljak je ale také vtipný a hořce nepříjemný publicista, jemuž veřejné dění není lhostejné a neustále donquijotsky pozvedá svůj hlas proti všem skrytým i zjevným nepořádkům. Takoví lidé jsou dobrovolní strážci demokracie ve společnosti i v nás samých. Zaplaťpánbůh za ně.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám