Hlavní obsah

Tipy Lenky Reinerové

Novinky, Jaroslav Rudiš, Eva Zajičková, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka Lenka Reinerová uvádí, co ji v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou film Tajnosti a lži, který vysílá ČT 2 a album dua The White Stripes.

Článek

Tipy spisovatelky Lenky Reinerové

Čtu: Román Nebeská tělesa od mladé berlínské autorky Tanji Dückersové. Je to nadaná a poctivá autorka.

Poslouchám: Zprávy v rozhlase.

Viděla jsem: Film Frida. Jelikož jsem v Mexiku nějakou dobu žila a dokonce jsem se s živou Fridou Kahlo setkala, tak ale některé věci vnímám trochu jinak. Jinak také pravidelně sleduju publicistické pořady na ČT 2.

Tajnosti a lži

Snímek britského režiséra Mikea Leigha, který se věnuje hlavně sociálním problémům a životu obyčejných lidí, vypráví o mladé černošce Hortensii, která se po smrti rodičů rozhodne vypátrat svou pravou matku a otce. Netuší, jaké překvapení na ni čeká. I pro její matku, která žije v řadovém domku v dělnické čtvrti se svou další nemanželskou dcerou Roxanne, je seznámení s jejím prvním dítětem, které po porodu ani neviděla, šokem. Společné rodinné setkání může pro všechny zúčastněné přinést očištění od tajností a lží, jimiž každý z hrdinů přehlušoval svou bolest a duševní traumata.

ČT 2, 26. června, 21.40ˇ

The White Stripes: Elephant

Jsou dva, pocházejí z amerického Detroitu a vzhledem k tomu, jak k muzice přistupovali v minulosti, získali pozici respektovaných hledačů hluboko zasazených kořenů. Jack a Meg Whiteovi hledají v šedesátých a sedmdesátých rockových letech, ale nepropadají jim. Milují rozháranost, nevypočítatelnost vlastního vyznění, moment aranžérského překvapení a rovněž hrátky s vyvážeností celé desky, kdy každá skladba stojí na jiných zvukových nožkách. Ponechali si také prostor pro další hledání, pro zlepšování a případné potvrzení domněnky, že jsou alternativou čehosi. Alternativou rock´n´rollových kořenů.

CDirect, 49:41

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám