Hlavní obsah

Projekt 100 nabídne dalších deset filmů

Právo, em

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelný cyklus projekt 100, který každoročně promítne deset uměleckých nebo klasických filmů ve vybraných kinech celé republiky, nabídne v následujícím roce například oscarový snímek Tsotsi nebo Kubrickův kultovní Mechanický pomeranč.

Článek

Zástupci Asociace českých filmových klubů (AČFK) představili ve čtvrtek  deset titulů, které budou v následujícím roce putovat po 112 českých kinech. Půjde především o klasické snímky nebo nové filmy, oceněné na prestižních zahraničních festivalech v zahraničí.

"To je pro nás záruka kvality a je vidět, že zatímco běžní komerční distributoři ztrácejí diváky, o tyto kvalitní filmy je stále poměrně stabilní zájem," prohlásil Jiří Králík, ředitel Letní filmové školy a v lednu nastupující nový předseda AČFK. "To nás samozřejmě velmi těší, že lidé chtějí stále vidět i pořádné umělecké filmy. Co je k vidění v běžné hlavní distribuci, je většinou strašné," dodal vzápětí tento bojovník za starší a klasické filmy.

Letos čeká diváky Projektu 100 ještě snímek Sama Peckinpaha Pat Garret a Billy the Kid, poválečné drama o nacistech Carola Reeda Třetí muž či Hitchcockův autorský horor Na sever Severozápadní linkou. Od legendárního filmaře Andreje Tarkovského bude k zhlédnutí filozofická mozaika Zrcadlo, Agnes Vardová bude zase připomenuta civilním snímkem ze 60. let Cléo od pěti do sedmi. Ze současné tvorby jsou zařazeny třeba film Na hranici hnusu a podobenství o 20. století Taxidermia Gyorgy Pálfiho, Loachův v Cannes oceněný snímek Zvedá se vítr a také čínský příspěvek žánru melodramatu Cesta domů Zhang Yiumoua. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám