Hlavní obsah

Evropský soud: Na vysílání v hotelech se vztahují autorská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/LUCEMBURK

Na rozhlasové a televizní vysílání v hotelových pokojích se vztahují autorská práva. Rozhodl o tom ve čtvrtek Evropský soudní dvůr (ESD) v Lucemburku. Z rozsudku vyplývá, že hotely a další ubytovací zařízení by měly platit autorské poplatky. Případ se týká i České republiky.

Článek

Soud takto rozhodl ve sporu mezi španělskou organizací na ochranu autorských práv a španělským hotelovým řetězcem Rafael Hoteles, ale v ESD "leží" naprosto stejný spor z České republiky. Rozhodnutí tak lze považovat za precedens. Navíc z něj vyplývá, že české právo není v souladu s evropskou směrnicí o autorském právu v informační společnosti.

Problém s placením autorských poplatků v hotelích se v Česku objevil naposledy v loňském roce. Spory mezi organizacemi na ochranu autorských práv a hotelovými provozovateli vyvrcholily přijetím novely zákona, která zbavila hotely a mimo jiné i nemocnice povinnosti platit autorské poplatky.

Proti osvobození hotelů a nemocnic od platby autorských poplatků vystoupil při schvalování novely Ochranný svaz autorský, desítky umělců i někteří zákonodárci. Domnívali se, že krátí autory v jejich právech. Navíc podle nich kvůli novele hrozili Česku sankce. Hoteliéři naopak novelu zákona uvítali. Hotelový pokoj podle nich totiž v žádném případě není veřejným prostorem, a proto platbě poplatků podléhat nemá. Dnešní rozhodnutí ESD přitom svědčí o jiném výkladu. Soud sice nerozhodl, zda je hotelový pokoj veřejným prostorem či není, ale nepotvrdil ani hlavní argument hoteliérů, že je "soukromé povahy".

"Je třeba zohlednit okolnost, že se obyčejně klienti v takovém zařízení rychle střídají. Obecně se jedná o dosti vysoký počet osob, takže tyto musí být považovány s ohledem na hlavní cíl směrnice za veřejnost," uvedl ESD. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám