Hlavní obsah

Národní knihovna koupila staré tisky z kláštera v Teplé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní sbírku prvotisků a starých tisků z klášterní knihovny premonstrátů v Teplé na Karlovarsku získala do svých fondů Národní knihovna ČR. Stát zaplatil za 546 prvotisků a 746 tisků z let 1501 až 1550 řádu dvacet miliónů korun. Cena za sbírku historické hodnoty se sice těžko odhaduje, ale je rozhodně vyšší.

Článek

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek a administrátor kláštera Augustin Ján Kováčik v úterý podepsali kupní smlouvu. "V příštím roce bychom rádi kolekci doplnili o 800 rukopisů, za které bychom měli zaplatit 45 miliónů korun," řekl Ježek.

Knihovna získává cenné přírůstky, klášter peníze nutné na opravy a údržbu rozsáhlého areálu vráceného v restituci. Stát však nevydal přilehlé polnosti, které dříve na provoz areálu vydělávaly. Tepelští premonstráti dnes podle Kováčika nemají prostředky nejen na to, aby se starali o vzácný knižní fond, ale ani na nutné opravy.

"Zapíši se do osmisetletých dějin kláštera jako ten, kdo jej připravil o tyto vzácné památky. Útěchou je mi to, že budou v dobrých rukou," řekl Kováčik s velkým pohnutím. Knihovna plánuje v roce 2008 fond z kláštera v Teplé vystavit. Do té doby budou vzácné knihy v rukou badatelů a restaurátorů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám