Hlavní obsah

Cat Stevens je Yusuf Islam

Album An Other Cup nahrál velice emotivní zpěvák Yusuf Islam. Ve skutečnosti se jmenuje Steven Demetre Georgiu, ovšem celý svět ho zná pod jménem Cat Stevens. Trochu zamotaná historie, nicméně zajímavá.

Článek

Stevens se prosadil písní Wild World?, která se již v roce 1970 stala celosvětovým hitem a je jím dodnes. V roce 1977 se po mnohaletém studiu náboženství rozhodl přiklonit k islámu. Současně také změnil své umělecké jméno, stal se z něho Yusuf Islam. Vydal se na novou duchovní a současně i uměleckou cestu.

Dosud poslední album Night Of Remembrance vyšlo před dvěma lety a bylo záznamen koncertu v londýnské Royal Albert Hall. Novinka An Another Cup je další studiové album ve zpěvákově diskografii, které vychází po osmadvaceti letech tvůrčí nečinnosti.

Kdo by čekal nějaké velké náboženské proklamace, nedočká se. Pravda, Yusuf ví, ke kterému náboženství patří, stejně tak jaká je jeho nelehká pozice v současné době. V popových písničkách, solidně zaranžovaných a naprosto přesvědčivě zazpívaných, stojí na jeho straně a obhajuje jeho čistotu. Není to ale prvořadý úkol desky.

Jde především o to nabídnout lehké, intimní skladby, v jejichž zvuku hraje prim akustická kytara a hřejivá, uklidňující melodie. Byla to silná zbraň i u Cata Stevense. 

Yusuf: An Other Cup, Universal Music 2006, 41:20

Reklama

Výběr článků

Načítám