Hlavní obsah

Nebývalá koncertní podívaná skupiny Kryštof

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že ostravská skupina Kryštof nahrála v podobě letošního Rubikonu své nejlepší album, není pochyb. Není už ale ani pochyb o tom, že u příležitosti jeho propagace absolvuje zřejmě najzajímavěji pojaté turné ze všech českých rockových skupin, které letos za diváky vyrazily.

Článek

Není to až tak v repertoáru, ten je nabíledni, pročež jím může kapela naživo sotva překvapit. Jde o pódiové pojetí, které je promyšlené, uvolněné, milé a na zdejší poměry velkolepé. Když v pátek večer po utěšeném předskakování skupin Prowizorium a Peha v olomoucké hale Univerzity Palackého nastoupila kapela na pódium a rozjela jakési intro, zpěvák Richard Krajčo v ní nebyl.

Přijel po chvíli v ocelové kostce zavěšené na pódiové konstrukci a pohybující se až nad hlavy diváků v prvních řadách. Zpíval Potok lávový, první skladbu aktuálního alba i koncertu. Podívaná začala. Do kostky se Krajčo vrátil ještě ve druhé části téměř dvouhodinového koncertu s kytarou, aby zazpíval písničku Kryštof. Mezitím se jeho kapela stala rovnocennou součástí show, v níž tančila, zpívala, užívala si s diváky (zvláště až manický kytarista Evžen Hofmann), gestikulovala, zkrátka dostala se na roveň frontmana Krajča.

Ku prospěchu věci, tomu chlapíkovi totiž skromnost sluší. Kryštof se nevyrovnával velkým zahraničním koncertním produkcím tím, že by najal tanečníky a vokalistky, nýbrž tím, že si vystačil sám. Malou chybou jen možná bylo, že si v první části koncertu nasadil laťku příliš vysoko, takže když v části druhé dechová sekce a potažmo oba kytaristé štrádovali poněkolikáté po molu, hráli a usmívali se na diváky, jako opakovaný vtip to už nebylo tak funkční.

Nahrazovala to nicméně hra světel i dobře využité obrazovky, prezentující tu ukázky z klipů, tu části textů, tu ilustrační záběry. Olomoucký koncert současně potvrdil, že o instrumentálních kvalitách Kryštofa lze dnes sotva pochybovat.

Zpěvák Krajčo také udělal velký kus práce. Pakliže byl v minulosti jako frontman spíše slabší stránkou, vypracoval se v poslední době technicky a povedlo se mu učinit to, co učinit musel. Ze svého uvzlykaného a ve skutečnosti nepříliš pevného hlasu udělal poznávací znamení. Když mu dnes intonačně cosi ulétne, je to v podstatě věc očekávaná, přesvědčující o životě celé té hudební hmoty nazvané Kryštof.

Že zazněly především skladby z Rubikonu a také osvědčené hity, netřeba konstatovat. Že se poctivě dvakrát přidávalo a diváci v hale ryčeli nadšením, je také informace podobající se nošení dříví do lesa. Že ale kapela už deset minut po koncertě podepisovala divákům v hale suvenýry, je úctyhodné. Stejně tak to, že album Rubikon pokřtila na pódiu náhodně vybraná divačka, ne žádná celebrita. Mimochodem, při tom aktu Krajčo předvedl, jak dobrý, pohotový a vtipný je moderátor. Richard Krajčo absolvoval v Olomouci se svou skupinou Kryštof skvělý koncert.

Reklama

Výběr článků

Načítám