Hlavní obsah

ČT hledá ztracenou duši národa

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Než bude pozdě - tak se jmenuje nový archívní projekt mapující osudy obětí komunistických represálií 50.let. Autoři se inspirovali vznikem nadace Survivors of the Shoah, kterou založil před lety Steven Spielberg ve snaze zachovat pro budoucnost rozsáhlá autentická svědectví těch, jenž přežili holocaust.

Foto: Novinky
Článek

Autoři projektu Než bude pozdě, podporovaném státní grantovou dotací, zachytili na videozáznam tři sta dvouhodinových rozhovorů s někdejšími politickými vězni z českých věznic 50.let. Přeživší oběti režimu vyprávějí o svém životě i o někdejších příkořích, přičemž jejich svědectví budou uschována v archívech ČT a Konfederace politických vězňů.

Sedm hodinových dílů

Některé zaznamenané výpovědi také inspirovaly české dokumentaristy k natočení sedmidílného dokumentárního cyklu Ztracená duše národa, který uvádí ČT 2 od 2. ledna vždy v pondělí a ve čtvrtek od dvacáté hodiny. Dokumentaristka Olga Sommerová, filmový režisér Per Nikolaev, scenárista Jiří Hapala a vedoucí projektu Než bude pozdě, dramaturg Jan Štern, se podíleli na sedmi tematicky zaměřených hodinových filmech. První díl Ztráta důstojnosti, který poběží ve čtvrtek 2.1. večer, se věnuje perzekuci vojáků, další část Ztráta tradice zničení selského stavu.

Ztráta slušnosti pojednává o represi žen, Ztráta demokracie přibližuje odvlečení ruských emigrantů. Ztráta odpovědnosti dokumentuje perzekuci intelektuálů a Ztráta víry věznění kněží. V posledním díle nazvaném Ztráta kontinuity promlouvají potomci po obětech zavražděných za politických represí.

"Naší snahou bylo dokumentovat, jak se komunistické moci podařilo oslabit duši národa tím, že zničila některé pilíře tehdejší demokratické společnosti. Například sedlácký stav, důstojnictvo, intelektuály," uvedl Jan Štern. "Snažili jsme se ptát, co se stalo, že jeden národ dovedl sám sobě tak ublížit."

Reklama

Výběr článků

Načítám