Hlavní obsah

Sněženky a machři se vrátí po čtvrtstoletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovných 25 let uplyne 12. prosince 2007 od premiéry slavného filmu režiséra Karla Smyczka Sněženky a machři. A právě na ten den je plánována premiéra filmu nového, s pracovním názvem Sněženky a machři po 25 letech.

Článek

Scénář k němu píšÍ, stejně jako tenkrát, Ivo Pelant a Radek John, ke svým někdejším rolím jsou připraveni se vrátit prakticky všichni - Michal Suchánek, Radoslav Brzobohatý, Jan "Viki" Duchoslav a další, k nim přibudou mladí herci v rolích jejich dětí.

"O režisérovi ještě není definitivně rozhodnuto, ale zdá se, že jím bude Jiří Strach," řekl na včerejším setkání s novináři producent filmu Jára Nietsch a dodal: "Karel Smyczek je vázán dlouhodobými pracovními povinnostmi v České televizi, takže se projektu nemůže zúčastnit."

Energie pro český film

Koproducentem Sněženek a machrů po 25 letech je skupina RWE, která poté, co se letos podílela na vzniku filmů Jak se krotí krokodýli, Rafťáci, Účastníci zájezdu a Grandhotel, vstoupí napřesrok do pěti filmových projektů.

Vedle Sněženek a machrů to bude ještě Bestiář Ireny Pavláskové, Medvídek Jana Hřebejka, Tobruk Václava Marhoula a Anglická rapsodie Mateje Mináče.

"Plníme tak závazek podpořit v letech 2006 a 2007 původní českou tvorbu částkou přesahující 25 miliónů korun," řekl k tomu místopředseda představenstva akciové společnosti RWE Transgas Martin Herrmann a připomněl, že podpora se týká i dokumentární a studentské tvorby.   Skupina je také partnerem festivalů v Jihlavě a Karlových Varech.

Nadace, kterou loni založila RWE s Barrandovem na podporu vzniku původních scénářů, rozdělila v prvním výběrovém kole, kam se přihlásilo 163 uchazečů, mezi vítěze Danielu Fischerovou, Davida Jařaba a Jana Němce 400 tisíc korun. Vítězové druhého kola, do nějž přišlo devadesát prací, budou vyhlášeni začátkem ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám