Hlavní obsah

B. I. G. aneb Velká architektura

Právo, Radomíra Sedláková

Pražskou Galerii Jaroslava Fragnera tentokrát obsadila architektura vskutku velká. Tvorba dánské kanceláře B.I.G. čili Bjarke Ingels Group. Což je kancelář, v níž pracuje 60 lidí, kteří dohromady tvoří svěží architekturu, přitom to slovo nepoužívám náhodně.

Článek

Výstava je rozdělena do dvou částí - foyer je zcela pokryt velkoformátovými fotografiemi čtyř hlavních realizací kanceláře. Prostředí s jedním ke slunci se dravě natahujícím obytným domem a pak především urbanistickými vstupy do města, vstupy pro volný čas, pro potěšení, vstupy, z nichž dýchá jakási samozřejmost řešení. Hlavní výstavní sál je zcela odlišný. Setmělý, zaplněný hojností architektonických modelů, jež samy si obstarávají osvětlení.

Modely - na první pohled jakoby architektonické plastiky, které se vlní, prohýbají, měkce vinou anebo se ježí, skládají na sebe vrstvy masivní hmoty. Všechny mají základnu ve stejné výšce a vytvářejí vlastní iluzi města s přísnou pravoúhlou strukturou. Po stranách u stěn lze na obrazovkách sledovat vznik jednotlivých návrhů, východisko koncepce, nejen tvarové. Stavby v modelech působí lehce, otevřeně, průsvitně, lze předpokládat, že mají nějakou nosnou konstrukci, ale ta je vedlejší, důležitý je vytvořený prostor - jak vnitřní, tak prostor kolem stavby; prostor, který ve většině případů chce být obytný, zelený, prostor pro člověka.

Je očividné, že pro B. I. G. je velmi důležité životní prostředí, do něhož vstupují a jež tvoří, zajímá je úspornost energií, stejně jako nároky na udržování budovy - jejich cílem je stavba s minimální spotřebou, kterou prezentují spíše výzkumným projektem malé Dánsko, kde hledají stavbu neutrální energetickou bilancí, aniž by to mělo jakýkoli negativní dopad na výraz stavby a na pohodu jejího užívání. Krásná, svěží velká architektura.

BIG/IDEAS. Bjarke Engels Group Galerie Jaroslava Fragnera v Praze, otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin do 17. prosince 2006. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám