Hlavní obsah

Michal Pavlíček: Je to konec původního Pražského výběru

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytarista Michal Pavlíček je pokračováním Pražského výběru II. šokován a Právu řekl, že jde o konec původního Pražského výběru.

Článek

Co říkáte oznámení Michaela Kocába, že Pražský výběr II. bude příští rok pokračovat v činnosti bez vás a Viléma Čoka?

Je to konec původního Pražského výběru a jsem frustrován, že Michael tento krok udělal proti naší vůli. Myslím, že byla z naší strany snaha se domluvit a že verze Pražského výběru v původní sestavě v příštím roce měla šanci. Teď je to už passé. Asi u Michaela vyhrála vůle řídit a věci rozhodovat sám, ale bohužel s použitím jména, které jsme budovali společně.

Byli jste s ním na takovém postupu domluveni?

Vůbec ne, vše se odehrálo za našimi zády. Stejně tak příchod nového kytaristy do Výběru. Myslel jsem, že platí dohoda, že se sejdeme za rok a že si Michael dodělá a zpropaguje své sólové CD.

Zaskočilo vás úterní představení nové sestavy Pražského výběru?

Dozvěděl jsem se o tiskovce přes ČTK. V posledním měsíci k nám docházely prapodivné zprávy, a dokonce to Michael psal i na webu. Že zvažuje použití jména Pražský výběr. Snažili jsem se ho upozornit, že je to pro nás nepřijatelný krok, který bude mít za následek konec původního Výběru. Nicméně se rozhodl, jak se rozhodl. Šel proti a ovládl Výběr.

Prý jste se na posloupnosti další činnosti Pražského výběru domluvili letos v červnu a domluvě byl přítomen i bývalý prezident Václav Havel. O jakou domluvu šlo?

Krize mezi námi byla velmi ostrá, různé přestřelky v médiích a podobně. Potřeboval jsem to vydýchat, nejsem splachovací. Když dojdou vztahy na takovou konfrontační a disharmonickou linii, jedině čas je ten všelék, který to zacelí. Dohoda z tohoto setkání s Václavem Havlem byla, že se sejdeme za rok v původní sestavě, že uvidíme, jestli se domluvíme na budoucnosti Výběru, a že si Michael dodělá a zpropaguje své sólové CD. Vůbec nebyla řeč o tom, že pod jménem Pražský výběr, jinak by samozřejmě z mé strany dohoda nebyla vůbec možná.

Hodláte proti pokračování Pražského výběru II. bez vás s Vilémem Čokem udělat nějaká opatření?

Jaká chcete dělat opatření? Můžeme jen vysvětlit věci v tisku a tlumit emoce, aby nevybouchly. Lidé se rozcházejí a noví přicházejí. Mě mrzí, že jsme se mohli domluvit jako chlapi. Říci si, že to důstojně ukončíme a každý ať si jde svou cestou. Nastanou chvíle, kdy už z uměleckého hlediska kompromis není možný, a třeba ani není dobrý. Kdy si nemusíme sjednotit své vize sdělení a podobně. Sting či Gabriel jezdí sami a funguje to. Šlo jen o to, důstojně se rozpadnout. Mně bylo vyčítáno, že nemám čas. Je to samozřejmě účelová argumentace, protože tento rok jsem měl na Výběr času habaděj a mám i řadu písní, které jsem chtěl dát do služeb kapely.

Michael Kocáb na tiskové konferenci řekl, že se v budoucnu další spolupráci s vámi a Čokem nebrání. Připouštíte ji?

O tom teď člověk pod vlivem těchto událostí nemůže vůbec přemýšlet. Byl bych rád, kdyby se vztahy časem urovnaly, protože jsme spolu vytvářeli muziku, která nás bavila. Naše světy se dost propojily a zažili jsme spoustu neopakovatelných chvil na pódiu. Ale také vím, že určité věci jsou prostě nevratné. Michal Pavlíček si v běhu současných událostí uvědomuje, že některé věci jsou nevratné. 

Michal Kocáb zahrál v úterý poprvé s novou skupinou [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Pražský výběr poprvé zahrál bez Pavlíčka

Legendární Pražský výběr se změnil k nepoznání a přesto zní skoro jako za starých časů. V úterý poprvé zahrál pro asi dvě desítky hostů a novinářů v soukromém...

Výběr článků

Načítám