Hlavní obsah

Inverze ruší TV vysílání na 15 procentech území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Až na 15 procentech území České republiky mají lidé v současné době zhoršený příjem televizního vysílání. Týká se to zejména severozápadní části republiky, Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje a vysílače Klínovec, z něhož na sedmém kanále vysílá Nova; v části území jsou pak problémy s naladěním ČT1.

Článek

Důvodem nejsou technické závady na vysílačích, ale dlouhodobá teplotní inverze, sdělil mluvčí Radiokomunikací Pavel Kočiš. Za inverzních podmínek podle Kočiše vzniká takzvaný dálkový příjem. Teplotní inverze způsobuje, že se nadprůměrně šíří elektromagnetické vlny.

"Jindy kvalitní signál TV vysílačů a převaděčů je tak rušen vysíláním buď ze sousedních států nebo z českých vysílačů vzdálených někdy až stovky kilometrů," uvedl Kočiš. Inverzní počasí má podle současných předpovědí trvat až do středy příštího týdne, dodal Kočiš.

Poznamenal, že dispečink Radiokomunikací je v těchto dnech zavalen dotazy a stížnostmi rozhořčených diváků, kteří mají rušený příjem TV. Pomoci jim ale firma podle Kočiše nemůže. "Po technické stránce bohužel nedokážeme s přírodními zákony nic dělat. Vysíláme v souladu se všemi normami a předpisy, a nemůžeme proto například krátkodobě zvýšit výkon jednotlivých vysílačů tak, aby překryly cizí signály," uvedl ředitel úseku vysílacích služeb Martin Roztočil.

Podle Roztočila je ale současná situace poměrně lepší v porovnání s prosincem 2004, kdy inverze znemožnila příjem TV vysílání až na polovině území České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám