Hlavní obsah

Vídeňská Albertina otevřela výstavu Warhola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu jednoho z nejznámějších výtvarných umělců 20. století Andyho Warhola nabízí od včerejška až do 28. února vídeňská galerie Albertina. K vidění bude kolem 60 kreseb a koláží zakladatele popartu, mnohé z nich vůbec poprvé. Warhol, jenž ve výtvarném umění tematizoval fenomén masové populární kultury, se stal sám její ikonou.

Článek

Vídeňská výstava se zaměří na jeho portréty popových a rockových superstar ze 70. a 80. let minulého století. Umělec tehdy portrétoval Beatles, členy Rolling Stones Micka Jaggera, Keitha Richardse a Rona Wooda, Lizu Minelliovou nebo Arethu Franklinovou. "Jeho oblíbeným objektem byl jednoznačně Mick Jagger s jeho androgynním vzezřením," říká ředitel Albertiny Albrecht Schröder.

Součástí vídeňské výstavy jsou ostatně i Warholovy náčrtky k obalu živého alba skupiny Love you Live. "Všechny obrazy mají společné to, že z člověka už zbývá jen maska a povrch. Warhol ukazuje, jak se z hvězd stávají projekční plochy pro milióny," charakterizuje Schröder díla vystavená v Albertině. Polovina těchto prací na papíru pochází přímo z nadace The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, jež vznikla v New Yorku krátce po smrti umělce. Mnohé z nich dosud nebyly nikde na světě představeny veřejnosti.

Warholova díla patří mezi nejprodávanější na světě. Jenom loni prý na aukcích změnilo majitele 730 Warholových děl v hodnotě kolem 87,5 miliónu dolarů (téměř 1,9 miliardy korun). Lépe se prodávají už jen díla jeho španělského kolegy Pabla Picassa, jehož 1646 prací se loni prodalo za 155,7 miliónu dolarů. Hlavní výstava v Albertině, Picasso - malování proti času, je přitom souběžně věnována právě pozdnímu dílu španělského malíře. Tvorbu z posledních deseti let jeho života výstavní síň představuje od 22. září až do 7. ledna a už ji navštívilo 180 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám