Hlavní obsah

Rašilov bude hrát Chlestakova se sádrou

Právo, Radmila Hrdinová

Prostředníček na ruce si při úterní generálce Gogolova Revizora zlomil představitel hlavní role Chlestakova Saša Rašilov. Premiéra slavné Gogolovy komedie se přesto ve čtvrtek ve Stavovském divadle uskuteční a Rašilov bude hrát Chlestakova se sádrou.

Článek

Vedle jeho bezvýznamného úředníčka omylem pokládaného za obávaného revizora vytvoří Miroslav Donutil roli Hejtmana. "V předchozích nastudováních jsme hráli o nějakých hejtmanech gubernií v Rusku, dnes už máme vlastní. Jsou to lidé ve značkových oblecích, kteří mají stejně perfektně oblečené manželky a dcerky vhodné k dosti výhodným vdavkům, lidé vysoce společensky postavení. A tak jako určitý předobraz postav z Gogolovy komedie můžeme brát i obraz dnešních hejtmanů. Náš hejtman je hejtmanem současným se zkušenostmi z minula," říká o své roli Donutil.

Inscenaci Revizora nastudoval šéf činohry ND Michal Dočekal, který o hře soudí: "Svět, ve kterém se odehrává Revizor, je mělký. Je to svět bez perspektivy. Místo hloubky v něm straší nicota a nicotnost. Horror vacui zaplňují postavy tohoto světa tlachem, mamonem a listováním v místních časopisech. Jde z toho hrůza. Smát se opravdu není čemu."

Tvůrci nového Revizora neskrývají, že se při přípravě inspirovali slovníkem i jednáním dnešních politiků. Dramaturgyně Daria Ullrichová si vystřihovala památné výroky současných politiků a ukládala je do krabice od bot, ale časem zjistila, že Gogolův jazyk není třeba nikterak aktualizovat.

"Člověk přijde na to, že jim ta slova snad píše Gogol sám," říká Ullrichová. Kromě Rašilova a Donutila se v inscenaci objeví plejáda herců naší první scény - Jana Boušková, Magdaléna Borová, Jan Hartl, Bronislav Poloczek, František Němec, Vladislav Beneš, Igor Bareš, Jan Novotný, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Zuzana Šavrdová, jako host mim Boris Hybner a v menších rolích Luba Skořepová a Miloš Nesvadba, kteří hráli v nastudování Revizora před téměř padesáti lety. Chlestakova tehdy vytvořil Ladislav Pešek, který tuto postavu hrál dokonce ve třech inscenacích z let 1936, 1948 a 1958.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám