Hlavní obsah

Depardieu, Zidane i Gondry na Festivalu francouzského filmu

Právo, far, míš
PRAHA

Již 9. ročník Festivalu francouzského filmu se uskuteční od čtvrtka do 27. listopadu v Praze, Brně, Českých Budějovicích a v Hradci Králové. Nabídne divákům na tři desítky celovečerních filmů včetně horkých novinek z Francie jako Nauka o snech, Transylvania či Zidane, portrét 21. století.

Článek

V pražském kině Světozor by se měl zahájení zúčastnit režisér snímku Transylvania Tony Gatlif (Exil) a hlavní představitelka herečka Amira Casarová. Promítat se bude historické drama z období první světové války Šťastné a veselé, v hlavní roli se představí hvězda současného francouzského filmu Guillaume Canet.

Oba hosté uvedou 25. listopadu předpremiéru Gatlifova snímku Transylvania, který letos zakončil festival v Cannes a v distribuci se objeví koncem měsíce. Celkem festival nabídne pět předpremiér distribučních titulů, mezi nimi například dva ze tří snímků, které na festivalu představí herce a režiséra Guillauma Caneta: Fantom Paříže a Vadí - nevadí i jeho nejnovější thriller Nikomu to neříkej.

Filmová noc Michela Gondryho

Další sekci tvoří snímky, vybrané českými kritiky - například Darwinova noční můra, Paris, je t'aime, natočený dvěma desítkami renomovaných filmařů, či dokumentární portrét věnovaný fotbalistovi Zinédinu Zidanovi. Filmová noc, která začne v pátek večer, bude věnována Michelu Gondrymu a fanouškům nabídne jeho snímky (Block Party, Věčný svit neposkvrněné mysli, Slez ze stromu a v předpremiéře Nauka o snech) reklamy a videoklipy. Cena je 70 Kč na celý program věnovaný tomuto renonovanému režisérovi.

Na festivalu se bude promítat i z DVD - například hity Brigitte Bardotové, Pobuda či Superstar. V Praze se objeví také krátké filmy, které renomovaní tvůrci natočili za svých studií na pařížské filmové La fémis. Festival doplní beseda na téma Proč podporovat národní kinematografii a výstava fotografických portrétů, které Carolle Bellaicheová a Frédéric Poletti nafotili pro revui Cahiers du cinéma. Více informací na www.fff.volny.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám